Heb je soms het gevoel dat het je allemaal te veel wordt? Geloof ons, je bent zeker niet de enige. Dat is oké, het hoort bij ‘mens zijn’. Toch is het belangrijk dat je beseft dat je er niet alleen voor staat. Je hebt familie en vrienden die om jou geven, maar je kan ook andere hulplijnen inschakelen. Kotplanet geeft je alvast vier redenen om als student naar een psycholoog te gaan.
Voel jij je overweldigd? Met deze zes tips kan jij meer weerstand opbouwen!
1/ Mentale gezondheid is een prioriteit
Het studentenleven kan soms overweldigend zijn. Prestatiedruk, sociale verwachtingen en zelfs de overgang naar het ‘volwassen leven’, het zijn slechts enkele factoren die een serieuze druk op je schouders kunnen vormen. Deze factoren kunnen leiden tot problemen, zoals angst, stress en zelfs een depressie of burn-out. Als deze problemen niet worden aangepakt, kan dit je dagelijks leven, sociale interacties en studieresultaten beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om je mentale gezondheid als een prioriteit te beschouwen en op tijd hulp in te schakelen. Een psycholoog kan je helpen om onder meer trauma’s te verwerken en manieren te vinden om bepaalde situaties te navigeren. Je gezondheid is belangrijk, dus draag er zorg voor.
2/ Persoonlijke ontwikkeling
Natuurlijk is de studententijd ook een periode waarin vaak veel (grote) veranderingen plaatsvinden en je groeit als persoon. Je vormt je identiteit en moet heel wat belangrijke levenskeuzes maken. Een psycholoog kan een waardevolle gids zijn bij je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt namelijk de ruimte om aan zelfreflectie te doen, meer te ontdekken over jezelf en te bepalen waar je naartoe wil met je leven. Investeren in je persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je je beter zal voelen, je potentieel beter kan benutten en ook voldoening zal halen uit je leven en wat je doet.
3/ Copingmechanismen ontwikkelen
We hebben allemaal onze eigen manieren om tegenslagen te verwerken en om te gaan met stress en angst. Toch zijn niet alle manieren even goed voor ons. Samen met een psycholoog kan je op zoek naar constructieve alternatieven. Dit is vooral ontdekken en uitproberen, want er bestaat geen blauwdruk die voor iedereen werkt. Maar van zodra je je ongezonde copingmechanismen hebt geïdentificeerd, sta je al een hele stap verder in het proces om gezonde copingsmechanismen te ontwikkelen. Deze zullen jou zeker vooruit helpen!
Een gezonde geest in een gezond lichaam? Ontdek onze vijf tips om voor je mentale gezondheid te zorgen.
4/ Emotionele steun
Tenslotte biedt therapie ook emotionele steun, wat zowat één van de meest waardevolle aspecten moet zijn. Het kan moeilijk zijn om je zorgen, problemen en gevoelens te delen met je vrienden en familie, om welke redenen dan ook. Misschien heb je het gevoel dat ze je niet begrijpen of wil je ze er niet mee ‘lastigvallen’. Een psycholoog is een neutraal persoon in jouw verhaal. Je kan hem of haar dus alles vertellen zonder bang te moeten hebben dat er over je geoordeeld zal worden of dat je bepaalde dingen moet verbergen. Dit kan enorm opluchten en je helpen om beter om te gaan met obstakels.
Zo! Wij hopen dat je met deze vier voordelen inziet dat het zeer waardevol is om naar een psycholoog te gaan. Het is niets om je over te schamen, integendeel. Het is zeer normaal en absoluut oké. Veel succes! 🤗
Op zoek naar meer content voor studenten? Ontdek het op onze website!