in ,

4 redenen om als student notities op papier te nemen

@Pexels - Anete Lusina

Telefoon, tablet of laptop. Je kan er niet naast kijken in de aula. Bijna elke student neemt tegenwoordig digitale notities. Snel en eenvoudig, maar voor je het weet, heb je alweer uren op een klein schermpje zitten staren. Neem jij nog wel schriftelijke notities wanneer je les hebt? Kotplanet geeft je vier redenen om als student notities op papier te nemen.  

1/ Je luistert aandachtiger

Wanneer je tijdens een hoorcollege, gastlezing of een presentatie notities op papier neemt, dan heb je niet de tijd om elke zinnetje op te schrijven. Je mag dan nog zo snel schrijven als Eminem rapt, toch zullen er momenten zijn waarop je iets gemist hebt. Zeker als je dan ook nog even met je vriend(in) naast je begint te spreken. Net omdat je dus de belangrijkste zaken moet noteren, ga je ook aandachtiger luisteren naar wat de docent of gastspreker te zeggen heeft.

2/ Je bent minder snel afgeleid

Kennen we het allemaal wel niet? Je zit in de aula, het is misschien zelfs niet eens je favoriete vak en je opent je computer om notities te nemen. Je aandacht verdwijnt langzaamaan en een inkomende berichtje negeren, dat wordt al iets moeilijker. Misschien heb je zelfs de neiging om de nieuwste kleding en schoenen op Zalando te bekijken of een potje Tetris te spelen tegen je medestudent. Ja, wanneer je digitale notities neemt ben je vaak sneller afgeleid. Neem je schriftelijke notities, dan ligt het risico op dit soort afleiding toch net wat lager.

3/ Het is goed voor je geheugen

Notities op papier nemen vereist actieve betrokkenheid en cognitieve verwerking. Wanneer je handmatig alles opschrijft, activeer je verschillende delen van je hersenen. Zo ook het deel dat betrekking heeft tot geheugenopslag en herinnering. Het duurt namelijk langer om notities te nemen op papier dan op je computer, waardoor je informatie beter zult onthouden. Wanneer je blind aan het typen bent, zal dat niet lukken.

4/ Het biedt ruimte voor creativiteit

Studenten die schriftelijke notities nemen, hebben natuurlijk geen ingebouwde tools om diagrammen of andere visuele elementen te maken. Maar dat betekent niet dat je het niet zelf kan tekenen natuurlijk! Doordat je visuele elementen zelf moet tekenen en ook moet nadenken hoe je je notities zal nemen – bijvoorbeeld in de vorm van een schema – krijg je ruimte om je creativiteit te tonen.

We zeggen natuurlijk niet dat je geen digitale notities meer mag nemen, maar we hopen dat je nu toch weer wat vaker notities op papier zult nemen. Zo neem je ook even een pauze van al die schermen rondom je. Veel succes! ✍️

Op zoek naar meer content voor studenten? Ontdek meer op onze website!

Written by Shane R.

What do you think?