in ,

4 voordelen van gamification tijdens het studeren

@Pexels - William Fortunato

Studeren is voor veel studenten niet de leukste bezigheid en examenperiodes zijn dan ook niet de prettigste periodes van het academiejaar. Door al ‘spelend’ te studeren kan je de blok een stuk aangenamer maken, maar hoe? Kotplanet geeft je vier voordelen van gamification tijdens het studeren.

1/ Verhoogde motivatie

Gamification maakt gebruik van o.a. doelen, beloningen en competitieve elementen. Dit geeft je zin om extra je best te doen, zodat je de doelen behaalt, de beloningen verdient en goed presteert. Hierdoor kan je meer gemotiveerd zijn tijdens het studeren.

2/ Leukere leerervaring

Studeren wordt ook veel leuker en boeiender door de speelse elementen en interactiviteit die gamification met zich meebrengt. Dit zorgt er ook voor dat studenten meer betrokken zijn en actiever bezig zijn met de leerstof.

3/ Beter onthouden

Net door studenten meer te betrekken en aan de hand van bepaalde elementen, kan gamification ervoor zorgen dat studenten leerstof ook beter onthouden. Door theorie toe te passen in de praktijk of door voldoende herhaling blijft de leerstof hangen en dat bevordert het studeren.

4/ Snelle feedback

Tot slot krijgen studenten via gamification ook onmiddellijk feedback bij het studeren. Dit helpt studenten ook om sneller fouten te herkennen en te verbeteren, wat dan weer het studeren bevordert. Zo hoef je ook niet eindeloos te wachten op een reactie van je docent via e-mail of te hopen dat je beste vriend(in) ’s nachts nog online is om je vraag te beantwoorden.

Met deze vier voordelen hopen we dat je inziet hoe gamification jouw blok leuker en boeiender kan maken. Veel succes met je examens! 📚

Wil je meer tips voor de examens? Ontdek het op onze website!

Written by Shane R.

What do you think?