BudgetTIPS

5 starterstips voor studenten die een eigen bedrijf willen

Heb jij er altijd van gedroomd om op een dag je eigen zaak op te richten? Of ben je pas recent beginnen nadenken om binnenkort je eigen ding te doen? Dan is dit artikel voor jou! Lees zeker verder, want Kotplanet geeft vijf starterstips voor studenten die een eigen bedrijf willen.

Een side hustle starten? Dat kan je doen aan de hand van deze tips!

1/ Focus op iets wat je interesseert en inspireert

Als je je eigen bedrijf wil oprichten, dan is het natuurlijk belangrijk om iets te kiezen waar je 100% achter staat. Een bedrijf opstarten kost je namelijk niet enkel geld, maar ook veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Door iets te kiezen dat je interesseert en zelfs inspireert, is het eenvoudiger om gemotiveerd te blijven. Vraag jezelf daarom af: “wat doe ik graag, of welk probleem wil ik echt oplossen?” Met jou enthousiasme en passie zal je ongetwijfeld klanten, investeerders en partners aantrekken. Bovendien zal het ook een stuk vlotter verlopen om kennis en vaardigheden te ontwikkelen als je iets kiest dat echt bij je past.

2/ Leer de nodige basisvaardigheden

Ook al heb je een geweldig idee, toch zijn er een aantal basisvaardigheden die essentieel zijn voor een succesvolle start. Denk maar aan zaken als financiën, marketing, verkoop en klantenservice. Vandaag de dag heb je als student toegang tot enorm veel bronnen, waaronder boeken, online cursussen, workshops en zelfs je netwerk. Verdiep je dus zeker in het ondernemerschap, zodat jij niet enkel je eerste stappen in de bedrijfswereld kan zetten, maar ook kan blijven groeien.

3/ Begin klein en schaalbaar

In al jouw enthousiasme zou je het groots aanpakken en dat siert je. Toch hoef je zeker niet meteen groot te beginnen of iets ingewikkelds te lanceren. Je kan beginnen met een ‘Minimum Viable Product’ (MVP). Dit is een eerste, eenvoudige versie van jouw product waarmee je kan testen of er vraag naar is. Zo beperk je de risico’s en kan je snel leren van de verkregen feedback. Wanneer je dan een beter beeld hebt van wat werkt en wat niet, kan je geleidelijk aan je bedrijf uitbreiden. Door klein te beginnen, kan je de kosten laag houden en je focussen op een sterk product in plaats van alles tegelijk te proberen doen.

Student-zelfstandige worden? Ontdek onze redenen om er vol voor te gaan.

4/ Doe beroep op je netwerk

Iedereen heeft een eigen netwerk, ook jij. Jouw vrienden en familie in je dichte omgeving, maar evengoed pakweg collega’s op je studentenjob of stage, docenten, medestudenten en alumni, noem maar op. Zij kunnen je waardevolle feedback of specifieke expertise bieden, of je introduceren aan interessante connecties. Daarnaast kan je je netwerk ook uitbreiden door bijvoorbeeld deel te nemen aan netwerk- en startup-events. Een sterk netwerk kan je niet enkel inspireren, maar ook deuren openen naar nieuwe kansen.

5/ Onderzoek de markt

Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden voor je je bedrijf begint. Eén van die dingen is het onderzoeken van de markt waarin je je wil vestigen. De markt begrijpen is cruciaal. Wie zijn je potentiële klanten, en wat zijn hun behoeften? Wie zijn je concurrenten, wat doen zij goed, en waar kan jij je onderscheiden? Het zijn slechts enkele factoren die je zeker moet onderzoeken. Zo’n analyse hoeft ook niet duur te zijn, je kan zelf deskresearch doen, interviews voeren en online enquêtes afnemen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter je zal kunnen starten.

Zo! Met deze startertips heb je ongetwijfeld al een beter beeld van de eerste stappen die je kan nemen om je eigen bedrijf op te richten. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat dit zeker niet alles is, maar bekijk het rustig en laat je zeker niet ontmoedigen. Veel succes! 💼

Op zoek naar meer tips voor studenten? Ontdek het op onze website!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite