in ,

5 tips voor studenten die voor het eerst gaan stemmen

@Pexels - Edmond Dantès

Binnenkort is het zover! Op 9 juni 2024 is het tijd om naar de stembus te trekken. Die dag kies jij voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams- of Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ga jij voor het eerst stemmen? Spannend! Maar geen zorgen, wij helpen je graag. Daarom geeft Kotplanet zo’n vijf tips voor studenten die voor het eerst gaan stemmen.

1/ Neem de verkiezingsprogramma’s door

Heb je geen idee wat de verschillende politieke partijen willen doen als ze verkozen zouden worden? Dan is het een goed idee om het verkiezingsprogramma van elke partij op te zoeken en de kernpunten te vinden. In dit document vat elke partij hun plannen, standpunten en beloften samen. Je kan de kernpunten in de verkiezingsprogramma’s met elkaar vergelijken om zo voor jezelf een beter beeld te krijgen waar je voorkeur naartoe gaat.

2/ Kom meer te weten

Verkiezingsprogramma’s zijn een goede manier om te weten te komen waar een politieke partij zich op wil richten als ze verkozen worden, maar dat is niet voldoende als je echt een goed beeld wilt hebben en een doordachte keuze wilt maken. Kom meer te weten! Waarvoor staat elke partij en wat hebben ze de afgelopen jaren gedaan? Wie zijn de politici op de kieslijsten die ik straks te zien krijg? Zorg ervoor dat je neutrale en betrouwbare bronnen raadpleegt.

3/ Weet wat je wilt

Voor je naar de stembus trekt, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Welke politici en partijen sluiten het beste aan bij deze waarden? Als je hier voor jezelf een beter beeld van hebt, dan hoef je enkel nog maar je stem uit te brengen en dat is het. Zo voorkom je meteen ook last-minute stress in het stemhokje!

4/ Vergeet je identiteitskaart en stembrief niet

Wanneer het grote moment is aangebroken en je op de verkiezingsdag eindelijk je stem gaat uitbrengen, vergeet dan zeker je identiteitskaart en stembrief niet. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je 18 jaar of ouder bent en het recht hebt om te stemmen. Ja, ook dat hoort nu eenmaal bij de stemprocedure!

5/ Lees goed na

Tot slot is het cruciaal om goed na te lezen voor je je stem bevestigt! Als je het formulier hebt ingediend, is er geen weg terug. Kijk dus goed na of je de partij of politicus van jouw voorkeur hebt aangeduid. Het zou zonde zijn mocht je per ongeluk een verkeerde stem hebben uitgebracht. Dubbelchecken is dus de boodschap!

Zo, wij hopen je met deze vijf tips op weg geholpen te hebben naar de verkiezingen toe. Wij wensen je alvast veel succes toe met het uitbrengen van je stem!

Op zoek naar meer tips voor studenten? Ontdek meer op onze website!

Written by Shane R.

What do you think?