Aktua

Vlaamse excellerende studenten hebben nood aan meer steun

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft op dinsdag een nieuw rapport gepresenteerd met achttien aanbevelingen voor een betere waardering van excellente studenten. Volgens het rapport moeten Vlaamse instellingen voor hoger onderwijs zich meer inzetten om deze groep studenten uit te dagen en te stimuleren.

Volgens Julien De Wit, voorzitter van de VVS, moet er nagedacht worden over hoe studenten kunnen uitgedaagd en gestimuleerd worden om het beste van zichzelf te geven. Op deze manier kan iedere student zich volledig ontplooien. In het rapport klinkt het verder dat excellerende studenten kunnen bijdragen aan de versterkingen van de concurrentiepositie van een land of organisatie in de Vlaamse kenniseconomie.

Aan de hand van achttien aanbevelingen, vraagt de vereniging meer waardering van excellentie. Dit kan volgens de VVS onder meer door het belonen en erkennen van deelnames aan competities, zoals wetenschapsbeurzen, na de schooluren. De vereniging is van mening dat de nadruk op dit ogenblik teveel op academisch excelleren ligt en denkt daarom aan de invoering van ‘diplomabadges’. Deze badges kunnen worden uitgedeeld aan studenten die bijvoorbeeld een belangrijke maatschappelijke bijdragen geleverd hebben, medestudenten hebben vertegenwoordigd of kunst hebben ontwikkeld.

De Vlaamse Vereniging van Studenten roept in haar rapport op om de honoursprogramma’s van universiteiten uit te breiden en meer verdiepend lesmateriaal aan te bieden. De vereniging suggereert ook om vormingen te organiseren voor docenten, zodat zij beter kunnen omgaan met hoogbegaafde studenten. Daarnaast pleit de VVS voor het gelijktrekken van de kans op feedback voor opdrachten en examens voor studenten met hogere scores. De vereniging benadrukt dat het zorgen voor kwetsbare studenten niet ten koste mag gaan van de aandacht voor excellente studenten, die vaak een positieve invloed hebben op hun medestudenten.Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steunt deze oproep van de studenten. Hij geeft aan dat er de afgelopen jaren al meer aandacht is gekomen voor het excelleren met onderwijs, maar dat er nog verdere stappen gezet moeten worden. In deze regeerperiode zal er voor het eerst gewerkt worden aan een structureel beleid voor hoogbegaafden in zowel het leerplichtonderwijs als het hoger onderwijs. Minister Weyts is van mening dat er nog meer gedaan kan worden om het beleid verder te verbeteren, ook in hogescholen en universiteiten.

(Bron: Het Nieuwsblad – https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230328_93123466)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet nieuws!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite