StudentenjobsTIPS

7 belangrijke tips voor jouw zoektocht naar een studentenjob

Sta je in voor de kosten van je eigen studies of kot? Sta je te poppelen om werkervaring op te doen? Of wil je gewoon graag een centje bijverdienen om wat leuks te doen? We hebben allemaal wel een reden waarom we als jobstudent aan de slag willen. Kotplanet geeft je daarom zeven belangrijke tips die je zullen helpen in je zoektocht naar een studentenjob.

Heb je weldra een sollicitatiegesprek? Bekijk dan zeker welke vragen je mogelijks kan verwachten.

1/ Begin tijdig met zoeken

Doorheen het jaar zijn veel studenten op zoek naar een bijbaan en in de zomer ligt dat aantal nog veel hoger. Daarom is het goed om tijdig te beginnen zoeken naar een studentenjob. Op deze manier is de kans groter dat je een job vindt die bij jouw studies en je interesses past. Dit zal er dan ook meteen voor zorgen dat je sneller financieel stabiel bent, waardoor je daarover ook niet meer hoeft te stressen.

2/ Wees open en flexibel

Het is doodnormaal dat je misschien niet meteen een studentenjob vindt. Maar geen zorgen! Stel jezelf open voor zoveel mogelijk opportuniteiten en wees flexibel. Wanneer je open staat voor verschillende soorten studentenjobs, verhoogt de kans dat je er snel één vindt. Als je te kieskeurig bent, dan zal je merken dat je zoektocht langer zal duren en moeilijker zal worden.

De mogelijkheid bestaat dat je in een compleet nieuwe sector terecht komt, maar dat maakt het net interessant. Op deze manier kan je nieuwe vaardigheden leren en krijg je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en zo dus contacten te leggen in diverse bedrijven en sectoren. Je netwerk uitbreiden is belangrijk op lange termijn en kan zelfs jouw carrièremogelijkheden vergroten.

3/ Creativiteit is een must

Je CV opstellen en je motivatiebrief schrijven. Je vindt het mogelijks een heel gedoe, maar het zijn twee onmisbare zaken bij een sollicitatieprocedure. Creatief zijn is hierbij geen pluspunt, maar een must! Recruiters krijgen vaak veel sollicitaties binnen per vacature en als jouw CV en motivatiebrief opvallen tussen die van andere sollicitanten, dan vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dat is niet alles! Op deze manier kan je potentiële werkgevers ook tonen dat je uniek bent en je sollicitatie een personal touch geven. Als pakweg ‘creativiteit’ een eigenschap is dat op je CV staat, dan is het meteen ook de perfecte gelegenheid om je vaardigheden aan te tonen. Zo kom je natuurlijk ook geloofwaardiger over.

4/ Beperk je niet tot één platform

Studentenjobs kan je overal vinden. Misschien kan je via familieleden, vrienden of kennissen ergens terecht, maar er zijn ook tal van websites, applicaties en interimkantoren die je een handje kunnen helpen. Ja, meestal kan je ook bij je universiteit of hogeschool terecht! Net omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om je niet te beperken tot één platform. Maak gebruik van zoveel mogelijk middelen die je ter beschikking hebt!

5/ Wacht niet af

Met al de mogelijke contacten en platformen, is het niet enkel belangrijk om deze zoveel mogelijk te benutten, maar ook om niet af te wachten. Stop niet met zoeken naar een studentenjob na één sollicitatie. Probeer er meerdere te versturen, want zo verhoog je de kans om aangenomen te worden en de snelheid dat je reactie zal ontvangen.

6/ Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken

Wanneer je dan wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding kan namelijk je zelfvertrouwen boosten en je kansen vergroten om aangenomen te worden.

Neem even de tijd om het bedrijf waar je solliciteert te onderzoeken. Door een kijkje te nemen op hun website, sociale media-accounts en eventuele andere relevante bronnen, krijg je een beter beeld over de bedrijfscultuur, de waarden en de doelstellingen van het bedrijf. Daarnaast kan je je best ook voorbereiden op veelvoorkomende vragen. Je kan hier zelf over nadenken of deze online opzoeken. Wanneer je dat gedaan hebt, kan je het gesprek oefenen met een familielid, een vriend of iemand anders. Zo kan je oefenen op het beantwoorden van de vragen en je zelfvertrouwen verhogen.

Ten slotte is het belangrijk om je gepast te kleden. Na het onderzoeken van het bedrijf, zal je ongeveer een beeld hebben van wat je kan verwachten. Vermijd dus zeker kledingstukken als gescheurde jeansbroeken. Last but not least: wees op tijd! Dit toont aan dat je betrouwbaar bent en zorgt ook voor minder last-minute stress.

7/ Communiceer vlot en enthousiast

Vlot en enthousiast communiceren is zeker van groot belang. Niet enkel tijdens de sollicitatieprocedure, maar ook tijdens het sollicitatiegesprek. Dit toont aan dat je gemotiveerd bent om de functie te krijgen en zo maak je meteen een goede indruk bij je potentiële werkgever. Daarnaast toont het ook jouw communicatieve vaardigheden aan en geef je meteen een beeld van jouw persoonlijkheid. Door vlot en enthousiast te communiceren, krijg je ongetwijfeld een pluspunt en onderscheidt je jezelf van andere sollicitanten.

We hopen dat deze zeven tips jou zullen helpen tijdens het zoeken naar een studentenjob. Doe het rustig aan, bereid je goed voor en go for it! Je zal ongetwijfeld wel wat vinden. Veel succes!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Partner

4 misvattingen over contactlenzen 

Draag je een bril en overweeg je om over te stappen op contactlenzen, maar hoor je steeds weer oneindig veel geruchten die je tegenhouden? Kotplanet begrijpt je volledig. De stadslegendes over lenzen zijn net zo talrijk als…

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite