in ,

6 voordelen van vrijwilligerswerk tijdens je studies

@Pexels - Rodnae Productions

Doe jij aan vrijwilligerswerk of denk je eraan om van start te gaan? Lees dan zeker verder! Vrijwilligerswerk is een mooie vrijetijdsbesteding tussen het studeren en werken door. Je leert nieuwe personen kennen, doet extra werkervaring op en je draagt bij aan de gemeenschap. Twijfel je nog of het wel voor jou is of zoek je nog bevestiging of je wel de juiste keuze hebt gemaakt? Kotplanet geeft jou zo’n zes voordelen van vrijwilligerswerk tijdens je studies.

Wil je vrijwilliger worden? Bekijk hier welke soorten vrijwilligerswerk er zijn

1/ Extra werkervaring

Ongeacht wat voor vrijwilligerswerk je doet, je krijgt er sowieso de kans om werkervaring op te doen. Wanneer je vrijwilligerswerk doet in de sector waar je later wilt werken, dan kunnen deze praktische ervaring en nieuwe vaardigheden jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten. Ook al ontvang je mogelijks geen geld, toch is het werken als vrijwilliger allesbehalve een tijdsverspilling.

2/ Networking

Wanneer je als vrijwilliger werkt, leer je tal van nieuwe personen kennen. De mogelijkheid bestaat dus zeker dat, naargelang waar je vrijwilligerswerk doet, je contacten zal kunnen leggen met professionals in verschillende vakgebieden. Dit kan je helpen bij het vinden van een stage, een (studenten)job of andere kansen in de toekomst. Networking is dus heel belangrijk!

3/ Bijdrage aan de gemeenschap

Door vrijwilligerswerk te doen, lever je rechtstreeks of onrechtstreeks een bijdrage aan de gemeenschap. Je zet je in voor een goed doel en helpt zo andere mensen. Door anderen te helpen, zal ook je empathie en begrip voor anderen vergroten. Op deze manier groeit je kennis over de gemeenschap ook aanzienlijk.

4/ Versterken van je cv

Het opdoen van extra werkervaring en het opbouwen van een netwerk, waren al twee mooie extraatjes die je krijgt door als vrijwilliger te werken. Daarnaast zal je ook onder meer je sociale vaardigheden verbeteren, wat voor een vlottere communicatie en betere samenwerking met de mensen rondom jou zorgt. Dat is niet alles! Vaak hechten werkgevers ook waarde aan vrijwilligerswerk, omdat het aantoont dat je als student actief betrokken bent geweest bij de gemeenschap en het eveneens belangrijk vindt om anderen te helpen.

5/ Meer zelfvertrouwen

Jouw werk als vrijwilliger heeft een positieve impact op jezelf, de organisatie en de gemeenschap. Wanneer je vrijwilligerswerk doet, voel je je meer voldaan en zelfverzekerd, omdat je uiteindelijk hebt bijgedragen aan iets dat groter is dan jezelf. Dit is niet iets waar we vaak bij stilstaan, maar het is wel erg belangrijk. Wanneer we ons zelfverzekerd voelen, worden alle aspecten van ons leven positief beïnvloed. Over het algemeen kan een hoog zelfvertrouwen leiden tot meer succes, geluk en welzijn.

6/ Plezier beleven

Als vrijwilliger kom je vaak terecht in een vrij divers team. Zowel jong als oud doen aan vrijwilligerswerk. Je leert nieuwe mensen en hun interesses kennen. Dit kan mogelijks zelfs nieuwe interesses opwekken bij jou die je anders niet had ontdekt. Een leuke babbel met een collega-vrijwilliger, de glimlach op het gezicht van iemand dat je net hebt geholpen, je haalt er ongetwijfeld veel voldoening uit. Dit zorgt ervoor dat je plezier beleeft aan vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding.

Mocht je nog twijfelen of vrijwilligerswerk wat voor jou is, dan hopen we je met deze zes voordelen overtuigd te hebben. Als je reeds als vrijwilliger werkt, maar misschien niet zeker was of het wel voordelen had voor jou toekomstige carrière, dan hopen we dat je nu wel helemaal overtuigd bent. Het belangrijkste is dat je geniet van je werk als vrijwilliger. Sta zoveel mogelijk open voor nieuwe dingen en de rest zal wel van zelf gaan!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?