in ,

De blok maakt je depressief: 7 tips om je moraal op te krikken tijdens de blok.

@Pexels - Buro Garcon

Aaah, de blok! Dit is een periode die niet gelijkstaat met “vreugde”. Het is de tijd van het jaar waarin je jezelf het meest in de steek laat. Waar is je slaap en je hygiëne? Het enige dat je ‘s avonds doet is hoofdstukken studeren die je toch niet begrijpt (we have all been there). Maar hoe verman je jezelf en zorg je voor jezelf in deze moeilijke tijd? Hier zijn 7 tips om je moreel op te krikken tijdens de blok (getest en goedgekeurd door mij)! 

1/ Ga een luchtje scheppen

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven: ga naar buiten! Ja, de blok is het moment waarop je je voorneemt om niet meer uit te gaan en je echt te concentreren. Maar dat is een kleine vergissing: ga zo snel mogelijk, minstens enkele keren per week, naar buiten en haal frisse lucht! Het duurt maar een paar minuten en het zal je goed doen!

Maak een wandeling in een park in de buurt van je huis of kot, of zelfs in je tuin als je een lui persoon bent! Wandelen in de natuur is een geweldige manier om een frisse neus te halen en een welverdiende pauze te nemen!

2/ Feliciteer jezelf

Hier is mijn eerste persoonlijke tip: feliciteer jezelf zo snel mogelijk. Waarom? Omdat we vaak geneigd zijn om te geloven dat resultaten belangrijker zijn dan de inspanningen. We zijn erg bang om te falen en vergeten alle inspanningen die we hebben geleverd om een resultaat te bereiken. Of je nu een volledig hoofdstuk in een dag hebt gestudeerd, of alleen een paragraaf hebt gelezen, wees trots op jezelf. 

Het lijkt misschien niet veel voor je, maar je hebt de tijd genomen om je cursus te openen en te lezen, dus wees tevreden met wat je hebt gedaan, ook al had je het graag beter gedaan! Jezelf prijzen is een manier om gemakkelijker vooruit te gaan en erop te vertrouwen dat je je werk aankan. Tegen jezelf opboksen is niet de beste manier om jezelf te motiveren om te studeren.

3/ Ga vroeg slapen

Slaap is essentieel voor een goede gezondheid en een betere moraal. Het is moeilijk om energie te verbranden als je alleen maar aan je bed kan denken! 

Op lange termijn zullen meerdere slechte nachten je onderuit halen. Daar gaat het natuurlijk niet om. Dus als het tijd is, sluit je je computer of cursus af en ga je naar bed.

4/ Eet gezond en drink water

Zoals je weet, letten wij tijdens de blok niet op ons dieet. We denken niet aan gezond eten en we verwaarlozen liever ons toch al vervallen lichaam door het urenlang studeren

In de blok moet je goed eten! Neem de tijd om een gebalanceerde maaltijd te bereiden, zodat je zoveel mogelijk energie hebt om te studeren. Goed eten is het begin van geluk (en dus een goede manier om je moraal in de blok op te krikken). 

Vergeet ook niet om veel water te drinken. Het is essentieel voor je lichaam en je hersenen en je loopt het risico om minder goed te functioneren en je nog minder te concentreren. Denk eraan: minstens 1,5 liter water per dag! Aarzel niet om na het opstaan een glas water te drinken: het is goed voor het lichaam!

5/ Doe aan sport

Je moet minstens 30 minuten per dag bewegen (dat heb ik niet uitgevonden!). Dus, je weet wat je moet doen. Blijf niet thuis zitten. Dan voel je je alleen maar slechter en depressiever. En hier willen we je moraal opkrikken! Of je nu wil hardlopen, fietsen of gewoon thuis wat wil yoga doen of stretchen, elke fysieke activiteit is goed voor je. Dus als je sport, goede voeding en 1,5 liter water combineert, kan je er zeker van zijn dat je lichaam vol energie zit en klaar is voor alles wat het leven (en in dit geval, de blok) je voor de voeten werpt! 

6/ Praat tegen je ouders of kotgenoten

Wie wordt er geen kluizenaar tijdens de blok? Je probeert je te concentreren op je lessen (ik benadruk het woord “proberen”) en je vergeet tijd door te brengen met andere mensen. Dit is een vergissing: om je moraal op te krikken moet je praten en socializen. Op jezelf blijven is de beste manier om depressief te worden tijdens de blok. Stuur berichtjes, bel je vrienden, organiseer etentjes met je kotgenoten, ga naar je familie, kortom, zie mensen, je komt er gelukkiger en gemotiveerder uit om te studeren!

7/ Denk positief

Tot slot mijn tweede persoonlijke tip: blijf positief! In plaats van je altijd de slechtste scenario’s voor te stellen en je in een wervelwind van donkere gedachten te storten, wen je er beter aan om je altijd het beste voor te stellen. Het heeft geen zin de dag negatief te beginnen (en het zal je zeker niet helpen bij het studeren).

Stel je voor dat je slaagt voor je examen, dat je tevreden de zaal verlaat… En, als het je echt niet lukt, denk dan aan al je successen uit het verleden. Als je bent waar je nu bent, is dat niet toevallig, maar dankzij alle inspanningen die je tot nu toe hebt geleverd!

Kortom, als je al deze tips opvolgt, kan je er zeker van zijn dat jouw moraal voor de blok een boost krijgt! Vergeet niet voor jezelf te zorgen en hoopvol te blijven: we geven hier niet op!

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Lisa B.

What do you think?