in ,

Het lukt niet om te studeren tijdens de blok, wat nu?

@Pexels - Andrea Piacquadio

De blok is normaal een periode van veel studeren voor de aankomende examens van januari. Het is de periode waarin iedereen stress heeft en zijn best wil doen om goede punten te halen. Maar wat als jij die stress helemaal niet voelt en het jou niet lukt om te studeren? Dat is normaal, dat kan gebeuren, maar geen nood! Kotplanet is er om je te helpen! 

1/ Verandering van werkomgeving

Zit je al dagen aan dezelfde bureau? Misschien lukt het je daarom niet meteen om te studeren… Veranderen van werkomgeving is dan voor jou geen slecht idee! Ben je het beu om tussen de vier muren van je kot te zitten? Vergaar alles wat je nodig hebt en ga naar de bibliotheek. Vergeet je waterfles, snacks en middageten niet en ga knallen

Je moet je ervan bewust zijn dat een georganiseerde werkplaats zorgt voor een georganiseerd hoofd. Als jouw kot wat slordig ligt, maar je vindt de moed niet om er iets aan te doen (dat begrijpen we allemaal!), dan kan het zijn dat je minder geconcentreerd kan studeren.

2/ Beloon jezelf

Je ziet misschien door de bomen het bos niet meer en bent daarom minder gemotiveerd om te studeren. Dat kan allemaal gebeuren. Breng orde in de chaos, zoals ik hierboven al vertelde, en begin eraan. Eenmaal je alles op orde hebt, kan je een systeem op poten zetten. Ik zal je daarvan even een voorbeeld geven:

Als je X aantal hoofdstukken hebt geleerd, krijg je van jezelf een beloning: een aflevering van je favoriete serie, een take-away bestelling, jouw favoriete snack… Het maakt allemaal niet uit! Als het je maar kan motiveren. Dat is het belangrijkste!

3/ Motiveer jezelf

Jezelf motiveren kan dus met een beloning, zoals ik hierboven heb gezegd, maar dat kan ook door te kijken naar de toekomst. Studeer jij rechten? Biologie? Journalistiek? Verpleegkunde? Denk dan aan wat je later kan worden! Hoe leuk is het om te denken aan de woorden: ‘Ik ben advocaat, bioloog, journalist of verpleegster’? Fantastisch, toch? Kan dat je misschien motiveren om toch je boeken open te slaan? 

4/ Gun jezelf wat rust

Rust is minstens even belangrijk als het studeren zelf. Lukt het je vandaag even niet? Trust me, iedereen heeft een mindere dag tijdens de blok. Dat is meer dan normaal. Gun jezelf die rust dan ook. Het is belangrijk dat je luistert naar je lichaam en je hersenen. Hoe beter je vandaag rust, hoe beter je morgen of overmorgen of de dag erna… zal kunnen studeren. Geloof me maar! 

Ik hoop dat je je examens toch zal rocken met deze tips! Is dat niet zo, dat is niet erg, daar zijn herexamens voor. En dat bedoel ik op de liefste manier mogelijk! Succes.

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer tips! 

What do you think?