BlokStudiesTIPS

Hoe maak je je samenvattingen het best?

In de blok hebben we allemaal verschillende studiemethodes. Je hebt bijvoorbeeld de overzichtskaartjes. Van wie wil jij de kaartjes wel eens scannen voor de blok? Met Kotplanet hoef je de kaartjes van anderen niet meer te scannen, wij helpen je om je eigen overzichtskaartjes te maken! 

1/ Je kaartjes moeten mooi zijn

Het lijkt niet belangrijk, maar niets is minder waar. Je zal ze moeten lezen, lezen en nog eens lezen in de komende dagen. Daarom is het belangrijk dat je samenvattingen en kaartjes leesbaar en mooi zijn. Kies de juiste kleuren. Belangrijke woorden in de ene kleur en definities in de andere. De kaarten moeten aantrekkelijk, maar ook handig zijn. Door het esthetische aspect kan je het studeren wat meer waarderen. 

2/ Je kaarten moeten samenvattend zijn

Het is zoals een samenvatting: een samenvatting van 300 pagina’s is geen samenvatting! Je moet beknopt en samenvattend zijn. Hoe meer informatie je op je samenvatting zet, hoe minder leesbaar het zal zijn, hoe minder aantrekkelijk het zal zijn om te studeren. Samenvattingen zijn er om ‘s avonds na een lange studiedag of de dag voor een examen te herlezen om er zeker van te zijn dat je alles in je hoofd hebt (of 5 minuten voor het begin van het examen, je staat er om bekend om een stressvogel te zijn). Maar 5000 woorden op een samenvattingen is gewoon je tijd verspillen. 

3/ Je moet een inhoudstafel hebben

Dit is waarschijnlijk het meest tijdrovende blad van je samenvatting. Het moet alle hoofdpunten van de cursus bevatten. Het lijkt een beetje op mindmapping! Ken je deze methode? Het is een kaart die je in gedachten moet houden wanneer je de vragen voor het examen te weten komt. Als het om een mondeling examen gaat, probeer het dan heel snel te reproduceren tijdens je voorbereidingstijd. Vaak willen docenten er zeker van zijn dat je de belangrijkste ideeën van de cursus hebt begrepen. Met deze samenvatting kan je verbanden leggen tussen de hoofdstukken.

4/ Je moet kaartjes hebben met sleutelwoorden

Elke cursus heeft zijn eigen vakjargon, woordenlijst en woordenschat. Je flashcards zijn hetzelfde. Zet de belangrijkste woorden/begrippen die je in je examen nodig zal hebben op je kaartjes. En als je echt goed voorbereid wil zijn, voeg dan een overzichtsblad toe waarin al deze sleutelwoorden zijn samengebracht. 

Wij hopen dat je deze tips nuttig vindt bij het maken van die fantastische overzichtskaartjes. Wees niet gierig, je kan ze ook uitlenen aan een of twee vrienden… We wensen je veel moed voor deze blok

Je kan ook onze TikToks bekijken voor veel bloktips!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite