StudiesTIPS

Hoe vind je een onderwerp voor je thesis of bachelorproef? 

Het einde van je studie is in zicht en het is tijd om aan je thesis of bachelorproef te beginnen. Niet alleen jij wordt bang van deze woorden, trust me… Ik denk dat er een beetje algemene paniek is voor elke student die zijn of haar studie afmaakt. Het eerste punt is natuurlijk het vinden van een onderwerp. 

En weet je wat? Ik heb het al meegemaakt voor mijn bacheloropleiding en volgend jaar ga ik er weer doorheen voor mijn masteropleiding. Eerst is het een beetje een sprookje, dan als je het doormaakt, begrijp je niet echt wat er met je gebeurt en uiteindelijk, als je klaar bent, krijg je de smaak te pakken en begin je opnieuw! Als je een student bent en je vraagt je af hoe je je bachelorproef of thesis-onderwerp kan vinden, dan geeft Kotplanet je enkele tips om een onderwerp te vinden.

1/ Kies een onderwerp dat je interesseert

Ben je een Formule-1 fan? Ben je een fan van de Aziatische cultuur? Scroll je de hele dag door TikTok? Ben je geïnteresseerd in het maken van kaas? Wat je interesses ook zijn, zorg ervoor dat je een onderwerp vindt waar je van houdt. Je zal zien dat je veel meer plezier beleeft aan dit soort onderwerpen. Zolang het relevant is en je niet 130 pagina’s lang uitlegt hoe fantastisch TikTok wel niet is, is het prima! 

2/ Een onderwerp dat in verband staat met je studies 

Dit is een tweede tip voor het vinden van je onderwerp voor je bachelorproef of thesis. Het is eigenlijk zelfs een beetje de basis, anders wordt je onderwerp niet geaccepteerd door de jury… en dat is heel vervelend. Of je nu rechten, communicatie, economie, journalistiek, verpleegkunde, farmacie… studeert, het is aan jou om je onderwerp aan te passen en toe te spitsen op je opleiding

3/ Een vernieuwend onderwerp 

Kom alsjeblieft niet af met een 1732739e thesis over het succes van influencers, de impact van Covid op de farmaceutische sector of over  het succesverhaal van Mark Zuckerberg. De jury zal sneller geneigd zijn om een innovatief onderwerp te aanvaarden, een onderwerp dat nog niet echt bestaat. 

4/ Een haalbaar onderwerp 

Een onderwerp waar je gepassioneerd door bent is geweldig, maar een haalbaar onderwerp is nog beter. Als je een zeer specifiek onderwerp neemt zoals ‘Waarom overleefde Dobby in Harry Potter de dolk van Bellatrix niet in de voorlaatste film van de saga, terwijl we niet eens weten of een huiself een hart heeft?’. Het is belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken, zodat je zeker weet dat je voldoende bronnen hebt voordat je je onderwerp indient. Stel je voor, je onderwerp wordt geaccepteerd en dan besef je dat behalve J.K. Rowling niemand je zal kunnen helpen. 

Ik hoop dat je dankzij deze tips een bachelorproef of thesis-onderwerp hebt kunnen vinden dat bij je past en dat door de jury wordt geaccepteerd! Maak je in ieder geval geen zorgen en stress niet.

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite