Studies

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je van studie verandert

Van studies veranderen is nooit gemakkelijk. Maar om het proces toch een beetje te  gemakkelijker te maken, zijn er een paar vragen die je jezelf moet stellen. Hieronder vind je een paar vragen met antwoorden!

1/ Weet ik zeker dat ik wil veranderen ?

Deze eerste vraag moet je jezelf opnieuw en opnieuw stellen. Niets is beter dan een beetje introspectie. Als je eenmaal zeker bent dat je van opleiding wil veranderen, moet je dieper op het idee ingaan. Het zal je hopelijk helpen om een beslissing te nemen en te begrijpen waarom je een nieuwe richting wil inslaan en dat het niet alleen een gedachte was tijdens een stressvol moment (tijdens de blok, examens, thesis…). Evalueer je eigen gevoelens en als je tot de conclusie komt dat je huidige opleiding je ongelukkig maakt, is het tijd om te veranderen!

2/ Is het de moeite om te veranderen?

Hier gaat het niet over het financiële aspect, maar over het menselijke. Geluk komt altijd op de eerste plaats. Je moet goed nadenken wat je na je studies wil doen. Is het de moeite waard om in deze opleiding te blijven of verander je beter naar een meer geschikte opleiding?

Bekijk al je opties en hou een doel voor ogen: gelukkig zijn. Deze vraag hangt een beetje samen met de eerste in de lijst, omdat het veranderen van studie verschillende stappen vereist op financieel en psycholoog vlak. Zelfvertrouwen en motivatie zullen je beste wapens zijn bij het starten aan een nieuwe studie.

3/ Wat is mijn financiële situatie ?

Studeren kost natuurlijk geld: inschrijvingsgeld, cursussen, software… Het is onmogelijk om dit onderwerp te vermijden, ook bij een verandering van richting. Je budget en je financiële situatie kennen, is essentieel om met een gerust hart van opleiding te kunnen veranderen. Kan ik mijn nieuwe studies betalen? Zal het invloed hebben op mijn dagelijkse uitgaven zoals voedsel, de huur van mijn kot, water, elektriciteit… ? 

Brengt jouw nieuwe opleiding extra kosten mee in vergelijking met jouw oude opleiding? Maak dan een plan van jouw financiële situatie en aarzel niet om hulp te vragen indien nodig.

4/ Waar kan ik informatie krijgen ?

Veranderen van opleiding is geen beslissing die je in één keer kunt doen. Informatie zoeken en vinden is een fundamentele stap in het vinden van een nieuwe opleiding. Als je weet welke opleidingen jouw universiteit of hogeschool aanbiedt, hoe de cursussen eruit zien, hoe de professoren zijn, hoe ze beoordelen, waar de verschillende campussen zich bevinden, zal het jouw keuze veel gemakkelijker maken. 

Surf naar websites van de verschillende universiteiten om de verschillende programma’s te bekijken en praat met studenten die de opleiding volgen die je interessant vindt. Zij zitten er middenin, dus zij zullen jou het beste kunnen helpen.

5/ Wie kan ik raadplegen ?

Omdat twee breinen beter werken dan één, kan advies vragen nooit kwaad! Aarzel niet om je te richten op iemand die je vertrouwt (een vriend, vriendin, ouder, broer, zus, psycholoog…) en te vragen om hun advies.

Praat vooral met mensen die ruimdenkend en kalm zijn. Zij zullen je kunnen geruststellen en zullen luisteren zonder oordeel. Er is ook altijd de mogelijkheid om te praten met professionals. Leerlingenbegeleiding is altijd beschikbaar om je te begeleiden als je je verloren voelt.

6/ Wat zijn de mogelijkheden ?

Natuurlijk kiezen wij onze studie vooral aan de hand van wat je er later mee kan doen. Als je bijvoorbeeld leraar wil worden, kies je voor een lerarenopleiding. Als je verandert van opleiding, vraag jezelf dan zeker af wat je met je leven wil doen.

Je hoeft niet per se een specifiek beroep in gedachten hebben, maar op zijn minst een vakgebied. Als je weet wat je met je leven wil doen, of ten minste al een ideetje hebt, kan je bepalen welk carrièrepad het beste bij je past! Ben je goed in tekenen? Overweeg dan om grafisch ontwerper te worden! Ben je gepassioneerd door het menselijk brein? Studeer dan psychologie! Weten wat je wil worden is een grote stap in het kiezen van een opleiding.

7/ Heb ik meer tijd nodig om te beslissen ?(Sabbat jaar of eenvoudige pauze)

Zoals we al zeiden: het is een moeilijke beslissing om te veranderen van opleiding. Het kan soms zelfs een psychologisch effect hebben. Misschien is het wel nodig om een pauze te nemen? Een pauze van de academische wereld, van de stress van blok en examens. Dan kan je je volledig concentreren op je mentaal welzijn. 

Tijd voor jezelf nemen, helpt je hersenen ook om een rustige beslissing te nemen zonder druk. Ben je eenmaal uitgerust? Dan zal je gemotiveerder zijn dan ooit om opnieuw naar school te gaan. Het leven gaat zo snel, dat je soms moet stoppen en kijken hoe je ver al gekomen bent. 

Kortom, het is dus niet altijd gemakkelijk om te veranderen van opleiding, maar het is zeker niet onmogelijk! Het vraagt wat denkwerk en wat onderzoek, maar als het je gelukkiger gaat maken, ga er dan voor!

Vind meer informatie op onze Instagrampagina!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite