in ,

Waarom moet je als student de Pomodoro-techniek toepassen?

@Pexels - Koolshooters

Ken jij de Pomodoro-techniek al? Het is een studiemethode waarbij je 25 minuten studeert en 5 minuten pauze neemt. Het zou jouw productiviteit doen stijgen en jouw concentratievermogen zou beter zijn. Klinkt goed, toch? Iedere student zou het eens moeten proberen! Waarom? Dat zal Kotplanet je nu vertellen! 

1/ Hoe gaat het in zijn werk? 

Eerst en vooral zorg je ervoor dat alle afleidingen weg zijn uit je study space. Als dat gebeurd is, kan je je timer zetten voor 25 minuten. (Vergeet je GSM niet ver weg te leggen, maar zorg er wel voor dat je je timer nog kan horen). Studeer heel aandachtig voor die 25 minuten. Nadat je timer is afgegaan, mag je 5 minuutjes pauze nemen. Drink een koffie, ga even naar buiten, knuffel met je vriendje of met je huisdieren… Maar na de vijf minuten moet je wel weer aan je bureau zitten. 

Dat is misschien het moeilijkste aan de Pomodoro-techniek: opnieuw beginnen na je korte pauze. 

Je kan ook studeren voor 50 minuten en daarna 10 minuten pauze nemen. Dat hangt af van je aandachtsspanning

2/ Waarom zou ik het doen? 

De Pomodoro-techniek is een van de bekendste studiemethodes voor studenten. Ze zorgt ervoor dat je meer productief bent, dat je aandachtiger bent en dat de leerstof beter blijft hangen in je brein. 

Als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen heb ik nog een aantal signalen die erop wijzen dat de Pomodoro-techniek werkt: het voorkomt uitstelgedrag, je blijft meer gefocust op één taak, je gaat gestructureerder te werk en je haalt meer voldoening uit je werk. 

Voilà, ben je nu een beetje overtuigd

3/ Welke andere technieken bestaan er nog? 

Onlangs schreef Kotplanet nog een artikel over hoe je snel kan studeren. Misschien kan je daarin nog eens een kijkje nemen.

Maar er zijn natuurlijk nog andere studiemethoden die je helpen om je leerstof beter te onthouden: jezelf overhoren, herhalen en leerstof verspreiden over een langere periode, de leerstof uitleggen aan iemand anders… 

De Pomodoro-techniek is een studiemethode die echt werkt. Probeer het maar uit! 

Volg ons op Instagram en TikTok

Bronnen:

  • https://www.hpdetijd.nl/2016-05-24/studiemethoden-deze-6-technieken-werken/
  • https://timemanagement.nl/pomodoro-techniek/

What do you think?