Een studentenjob, een stage of junior consulting project, het zijn slechts enkele momenten waarop jij als student ongetwijfeld al sollicitatiegesprekken hebt gevoerd. Natuurlijk ben jij niet de enige student die solliciteert voor een positie en daarom is het belangrijk om jezelf in de picture te zetten. Kotplanet geeft je daarom vijf tips om jezelf als student te onderscheiden tijdens een sollicitatiegesprek.
Ben jij op zoek naar jouw eerste job? Zo stuur je een spontane sollicitatie!
1/ Bereid je grondig voor op het gesprek
First things first. Het is cruciaal om je grondig voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Dat betekent niet dat je enkel maar een eventuele vacature goed naleest, maar ook dat je onderzoekt waar het bedrijf voor staat. Wat zijn de missie en visie van het bedrijf? Welke waarden vinden ze belangrijk? Wat hebben ze recent gedaan? Bekijk hun website en sociale media, maar ook nieuwsartikels. Je hoeft niets van buiten te studeren, maar hoe meer je weet over het bedrijf, hoe beter je kan antwoorden op vragen en zelf ook kan verwerken in je motivatiebrief, cv en in je eigen antwoorden tijdens het gesprek.
2/ Stop voldoende tijd in je cv en motivatiebrief
Een cv en motivatiebrief vormen altijd onderdeel van sollicitatieprocedures. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd te stoppen om deze documenten op te stellen. Zorg ervoor dat ze duidelijk, overzichtelijk en professioneel zijn. Nadat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf, kan je ook informatie en zelfs de veel gebruikte kleuren van het bedrijf hierin verwerken. Dit zal ongetwijfeld een goede indruk nalaten. Denk ook na over de structuur van je cv. Zo kan je bijvoorbeeld je opleidingen best helemaal bovenaan zetten. In je motivatiebrief is het belangrijk om je enthousiasme en interesse volop te uiten. Vermeld niet enkel waarom het bedrijf een goede werkplaats kan zijn voor jou, maar ook wat jij hen te bieden hebt. Controleer je brief ook zeker op spelling en grammatica om foutjes te voorkomen.
3/ Leg de nadruk op unieke vaardigheden en ervaringen
Misschien heb je als student nog niet zoveel werkervaring en dat is oké. Het betekent niet dat je geen kans maakt om aangenomen te worden. Denk op voorhand goed na welke unieke ervaringen jij al hebt opgedaan tijdens je studies, eventuele stages en studentenjobs. Hieruit kan je ook vaardigheden halen die zeker relevant en nuttig zijn voor je huidige sollicitatie. Leg vooral goed uit hoe je die vaardigheden hebt ontwikkeld en hoe je ze kan gebruiken om een waardevolle bijdrage te leveren aan het team.
Werken in hetzelfde vakgebied als jouw studies? Ontdek onze vijf voordelen van een relevante studentenjob.
4/ Geef concrete voorbeelden
Wanneer je het over vaardigheden, ervaringen en andere verwezenlijkingen – zoals projecten – hebt, is het altijd goed om concrete voorbeelden te geven. Dit geeft de andere persoon een beter beeld van wat je zegt en zorgt ervoor dat je antwoorden onderbouwd en geloofwaardiger overkomen. Een handig hulpmiddel kan de STAR-methode zijn. STAR staat voor ‘Situatie’, ‘Taak’, ‘Actie’ en ‘Resultaat’. Hierbij schets je een situatie waarin je je bevond, beschrijf je een taak of uitdaging die je voorgeschoteld kreeg en ga je verder met uitleggen hoe je te werk bent gegaan en wat de resultaten daarvan waren. Zo toon je ook meteen aan dat je in staat bent om praktische oplossingen te vinden voor problemen en de resultaten ervan kan meten.
5/ Stel doordachte vragen
Op het einde van het sollicitatiegesprek krijg je vaak ook de kans om vragen te stellen. Dit moment is een waardevolle kans om je betrokkenheid en interesse te tonen. Denk daarom goed na over wat je echt wil weten over het bedrijf of de functie. Tijdens dat moment kan je zo doordachte vragen stellen die verder gaan dan de standaard zaken, zoals salaris en werkuren. Je kan bijvoorbeeld wat meer vragen over de bedrijfscultuur, hoe het team is samengesteld of hoe de persoon zelf bij het bedrijf is terechtgekomen. Zo kan je bewijzen dat je serieus bent over de functie en kan je ook beter nagaan of de functie en het bedrijf bij jou passen.
Als jij deze vijf tips in je achterhoofd houdt wanneer je nog eens solliciteert, dan twijfelen wij er zeker niet aan dat je je zal weten te onderscheiden van anderen. Veel succes! 💼
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!