in ,

Top 10 vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn

@Pexels - Greta Hoffman

Als je momenteel op zoek bent naar een job omdat je op het punt staat om je studie af te ronden of als je gewoon op zoek bent naar een studentenjob, geef ik je hier een top 10 van vaardigheden die het meest gewild zijn bij werkgevers. Zo krijg een idee van wat er van je verwacht wordt.

1/ De creativiteit

Werkgevers houden van mensen die initiatief kunnen nemen en nieuwe ideeën inbrengen in hun bedrijf. Dus, als je een creatieve geest hebt, moet je weten dat deze vaardigheid zeer gewild is bij werkgevers en dat je goed zal scoren in je sollicitatiegesprek.

2/ Teamwork

Dit is een tweede vaardigheid die werkgevers zoeken – teamwork. Tijdens je sollicitatiegesprek zal de werkgever je ongetwijfeld vragen hoe je met anderen samenwerkt. Als je het type bent dat een hekel heeft aan werken in een groep en dingen alleen doet, kan je hiervoor een punt verliezen in het sollicitatiegesprek.

3/ Karakter hebben 

Ikzelf had de ervaring met een werkgever die zei dat hij iemand zocht met karakter en dus iemand die zich kon en durfde uit te drukken. De werkgever gaat op zoek naar iemand die laat zien dat hij of zij weet wat hij wil en die in staat is om beslissingen te nemen (vooral om bepaalde taken uit te voeren). Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een managementfunctie, zal je werkgever je waarschijnlijk vragen of je iemand bent die belangrijke beslissingen kan nemen en verantwoordelijkheid kan dragen. Ze zullen dus vragen stellen over je karakter (of leiderschap) om te zien of je de taak en vooral de druk die ermee gepaard gaat, aan kan. 

Wees je ervan bewust dat je werkgever je ook zal vragen om voorbeelden te geven van ‘waarom je over de nodige eigenschappen voor deze baan beschikt’ (vergeet dus niet om te argumenteren).

4/ Een kritische geest 

Een werkgever zoekt iemand met een kritische geest. Ze willen geen ‘schaap’ dat iedereen volgt en overal ‘ja’ op zegt. Dit gaat hand in hand met karakter en creativiteit. Ze willen dat je jezelf bent en laat zien wat je kan. Als je werkgever je vraagt om een situatie te analyseren, moet je daartoe in staat zijn, soms op korte termijn.

5/ Aanpassingsvermogen 

Je moet weten hoe je je in alle omstandigheden moet aanpassen. Dit kan in verband worden gebracht met flexibiliteit, want iemand die zich aan vele situaties kan aanpassen en zich gemakkelijk aan alle soorten mensen kan aanpassen, geeft blijk van een zekere vorm van veelzijdigheid.

6/ Organisatievermogen 

Dit hoort ook bij het kunnen beheren van je tijd. Je werkgever heeft vaak liever iemand die goed georganiseerd is en zijn tijd weet te beheren dan iemand die chaotisch is. In je werk zal je vaak verschillende taken tegelijk moeten uitvoeren en daarvoor moet je goed georganiseerd zijn.

7/ Stressbestendigheid

Weten hoe je met stress moet omgaan is heel belangrijk voor een werkgever. De werkgever verwacht dat je ten allen tijde rustig kan blijven en niet toegeeft aan de druk. Probeer je hoofd op je schouders te houden en de dingen zo goed mogelijk te doen. Wees niet bang om je werkgever te vertellen dat je je overweldigd voelt door het werk, want dat helpt om je karakter op peil te houden en bewijst tegelijkertijd dat je beseft dat de hoeveelheid werk misschien te veel voor je is.

Bovendien, als je in staat bent je stress in alle omstandigheden te beheersen of om te zetten in een drijvende kracht om vooruit te komen, krijg je nog meer punten.

8/ Zelfstandigheid 

Het is belangrijk om op je eigen benen te kunnen staan en goed werk te leveren. Daarnaast heeft een starter een goed verantwoordelijkheidsgevoel nodig. Net als creativiteit, als je met nieuwe ideeën kan komen en je hebt niet steeds iemand nodig die je begeleidt of ondersteunt, dan heb je een goede eigenschap waar werkgevers naar zoeken. Je moet jezelf kunnen redden! 

9/ Betrouwbaarheid 

Dankzij jouw betrouwbaarheid kunnen jouw collega’s je vertrouwen. Als je collega’s niet op je kunnen vertrouwen, verlies je veel punten bij je werkgever. Als je collega’s en je werkgever op je kunnen vertrouwen, als je bekend staat om je werk op tijd te doen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

10/ Emotionele intelligentie 

Empathie tonen: deze vaardigheid weerspiegelt ons begrip van anderen en hun emoties. Als je je emoties weet te beheersen, als je je niet laat overweldigen door je emoties zodra je iets kleins overkomt, dan zal je de sympathie van je collega’s en je werkgever winnen. We hebben het hier over de menselijke kant, als je ijskoud bent, ben je waarschijnlijk vaak eenzaam en dat wordt niet altijd goed ontvangen.

Met deze punten heb je echt de top 10 kwaliteiten die we in iemand kunnen zoeken. Onthoud dat niemand perfect is en stress niet als je merkt dat je niet alle voorwaarden voldoet. Het is helemaal niet erg, iedereen is anders en niemand is perfect. Deze puntjes dienen vooral als leidraad. Dus, doe gewoon je best.

Nu heb je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Aarzel dus niet om vlak voor je sollicitatiegesprek terug te komen en dit artikel te lezen, zodat je kan controleren of je niets vergeten bent. 

Ik wens je veel succes voor de rest van je carrière!

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What do you think?