in

Eerste studiejaar in Leuven

@Pexels-Stanley Morales

Ga je binnenkort studeren in Leuven en ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal te doen is? Dat komt goed uit, want wij geven jou een overzicht van alle plekken die je zeker moet bezoeken. Ook delen wij met jou alle praktische informatie die je nodig zal hebben om een ideaal verblijf te hebben in de bierhoofdstad van België. Ja, ja…je gaat studeren in de stad die de thuisbasis is van het wereldwijd verkochte pils Stella Artois!

Martelarenplein

Als toekomstige student van de KU Leuven, is er één plek die je op een gegeven moment niet meer zal vergeten, dat is het Martelarenplein. Het is één van de grootste open pleinen in de stad. Je hebt ook nog het Ladeuzeplein en de Oude Markt. De studenten die de trein gaan nemen, zullen vaak te vinden zijn op het Martelarenplein. Dit omdat het treinstation van Leuven slechts op één minuut wandelen van het plein ligt. Wanneer je op het plein bent, ga je zien dat het in twee delen is verdeeld. Het plein wordt gescheiden door een openbare weg die enkel toegankelijk is voor het plaatselijk wegverkeer, bus- en fietsverkeer. Rond het plein ga je meerdere dingen zien, zoals het hoofdkantoor van de vervoersmaatschappij De Lijn, een gebouw van het Leuvens stadsbestuur en de hoofdzetel van de KBC Groep. Aan de rechterkant van de openbare weg staat in het midden een Vredesmonument. Het Vredesmonument werd gebouwd ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2019 kan je ook fietsen op de fietsspiraalbrug. Hiermee kan je je verplaatsen tussen Leuven en zijn deelgemeente Kessel-Lo.

Voor je uitstapjes

Wie aan Leuven denkt, denkt gegarandeerd aan studenten! Op elke hoek van de straat heb je een plek waar je kan feesten. Zo heb je dicht bij het station ook leuke cafeetjes waar je naartoe kan gaan. Heb je behoefte aan een muzikaal avondje? Dan kan je bijvoorbeeld naar het Depot gaan. Het ligt op het Martelarenplein en is echt the place to be als je graag naar concerten gaat.

KU Leuven bevindt zich op de Oude Markt. Je hebt geluk want als je niet ver wil feesten, hoef je gewoon te stappen op de Oude Markt. Wist je dat de Oude Markt ook de ‘langste toog van Europa’ wordt genoemd? Nergens ga je zoveel horecazaken bij elkaar zien. Zeker tijdens mooi weer, hangt er een hele leuke sfeer. Geen wonder dat het ook dé ontmoetingsplek is voor studenten. Elk café biedt iets anders aan, onder meer goedkoop bier, jenever en verschillende muziekgenres. Wie Oude Markt zegt, zegt ook zomerpret zoals het 2-daagse stadsfestival Half Oogst of het zomerprogramma Het Groot Verlof. In de zomer wordt de studentenstad omgetoverd tot een muziek- en dansstad. Je zal kunnen genieten van leuke voorstellingen, lekker eten en vooral dat vakantiegevoel aanwakkeren

Ben je op zoek naar een leuk restaurant? Dan moet je eens de Muntstraat binnen wandelen. Daar ga je gezellige restaurantjes vinden, waar je samen met je kotgenoten of vrienden lekker kunt eten. Als je nieuwe vrienden wil maken, dan raad ik je aan om uit te gaan op woensdag of donderdagavond. Meestal organiseert een faculteitsclub een feestje in een bar. Je kan deze gelegenheid gebruiken om eventueel te netwerken. Zoals je ziet zijn er dus veel mogelijkheden voor studenten die graag uitgaan.

Voor degene die het liever rustig aandoen, kan je ook naar Museum M gaan. Als je vanuit de universiteit vertrekt, dan hoef je maar 6 minuten te wandelen. Het museum toont oude en nieuwe kunst geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven. Op deze manier leer je meer over de geschiedenis van de stad en welke veranderingen het doorgemaakt heeft om de stad te worden die we nu kennen. Of je kan gaan bowlen met je vrienden bij Bowling Leuven. Om de nieuwste films niet te missen, heb je ook dichtbij de universiteit een Kinepolis.

Ga je binnenkort studeren in Brussel? Kotplanet geeft jou alle praktische informatie die je moet weten!

Praktische kant

Om naar KU Leuven te gaan, kan je de trein, bus of de fiets nemen. Als je met de trein komt, moet je afstappen aan het treinstation Leuven. Daarna kan je te voet gaan. Dan moet je 15 minuten stappen. Of je kan een Lijnbus (3, 9, 317, 371, 380) nemen, die rechtstreeks naar KU Leuven gaat. Wat ook goed is om te weten, is dat je als student van KU Leuven Campus Leuven een studentenbuspas kan aanvragen. Eenmaal je een aanvraag hebt gedaan, kan je dit niet meer annuleren. Je studentenbuspas wordt dan opgeladen op een gepersonaliseerde MOBIB-kaart. Ondervind je toch problemen, dan moet je contact opnemen met De Lijn. Indien je al een MOBIB-kaart hebt, dan moet je binnen de 7 dagen een abonnement vragen aan De Lijn. Nadat de registratie van je kaart in orde is, kan je de studentenbuspas aankopen. De studentenbuspas is geldig van het begin tot het einde van het academiejaar. Ook moet je steeds je studentenkaart bij de hand hebben, omdat de studentenbuspas gecombineerd wordt met de studentenkaart.

Pendelstudenten kunnen ook een Buzzy Pazz van De Lijn kopen. Als je meer informatie wil over de bussen, dan kan je op de website van KU Leuven gaan. Ze geven alle informatie over de verschillende bussen die je kan nemen, bijvoorbeeld ringbus, nachtbus en bus buiten Leuven. Je kan ook met de fiets naar KU Leuven gaan. Er zijn genoeg fietsstallingen. Als je vertrekt van het station, dan moet je maar 4 minuten fietsen

Studentenkoten

Er bestaan verschillende soorten studentenkoten. Het beste is om naar de website van KU Leuven te gaan. Ze geven informatie over de soorten studentenkoten die je kan huren. De meeste studenten vinden een kot op de privémarkt. Als je op de website bent, kan je drukken op ‘zoek op kotwijs’. De universiteit geeft je ook de mogelijkheid om te wonen in één van hun residenties. Op hun website kan je hun opties bekijken. Vind je toch geen kot naar je smaak? Dan kan je op de Facebookgroep Kot in Leuven eens een kijkje nemen.

Lees je graag manga’s? Hier zijn 5 manga’s die je absoluut moet beginnen lezen 


Ken jij zelf leuke plaatsen in Leuven? Stuur ons een berichtje op Instagram of contacteer ons via de website!

Written by Prisca B.

What do you think?