Tijdens je studententijd zit je natuurlijk niet de hele tijd te studeren. Je maakt ook heel wat nieuwe vrienden, maar soms zit er toch een rotte appel tussen. Een ‘toxic friend’ is het laatste wat jij nodig hebt in jouw leven en vriendenkring. Wij willen je helpen en daarom geeft Kotplanet zo’n vier manieren om als student toxische vriendschappen te herkennen.
Start jij in een nieuwe opleiding? Zo maak je snel vrienden op je eerste dag!
1/ Je voelt je constant uitgeput na contact
Wanneer je met vrienden afspreekt, voel je je steeds blij of zelfs energiek. Maar dit is niet zo bij toxische vriendschappen. Integendeel zelfs, je voelt je mentaal uitgeput nadat je contact hebt gehad met deze vriend(in). Hij of zij vraagt steeds veel van je energie, bijvoorbeeld door steeds de aandacht te verleggen naar zijn of haar problemen zonder interesse te tonen in hoe het met jou gaat. Deze ‘vriend’ zuigt je emotioneel zo goed als leeg, waardoor je het gevoel hebt dat je steeds je eigen behoeften aan de kant moet schuiven. Dit kan op langere termijn zeer nadelig zijn voor je mentale gezondheid.
2/ Je vriend bekritiseert of kleineert je steeds
Constructieve feedback is een positief element in vriendschap, maar als dat verandert naar constante negatieve kritiek, dan kan dit schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen. Een toxische vriend kan jouw keuzes, prestaties en zelfs je karakter en uiterlijk herhaaldelijk aanvallen. Misschien niet altijd direct, maar wel op een subtiele manier en als je niet oplet, kan dit ervoor zorgen dat je aan jezelf begint te twijfelen en gaat geloven dat de kritiek terecht is. Jij bent goed genoeg en je moet zeker niet veranderen!
3/ Je ontvangt geen steun, maar geeft het wel
Wederzijdse steun en begrip zijn onmisbaar in vriendschappen. Je luistert naar de problemen van je vrienden en biedt steun wanneer ze het moeilijk hebben. Zij doen hetzelfde voor jou. Nu, een toxische vriend is maar al te blij met jouw steun, maar jou steunen? Nee, dat zit er niet in. Hij of zij lijkt afwezig of zelfs ongeïnteresseerd wanneer jij over jouw zorgen spreekt. Het kan zelfs zo ver gaan dat hij of zij jouw problemen minimaliseert of wegwuift. Het gebrek aan balans is zeer frustrerend en uitputtend, hou dit dus zeker in de gaten en bescherm jezelf er tegen.
Studeren of stage lopen in het buitenland? Zo houd je contact met je vrienden!
4/ Je vriend respecteert je grenzen niet
Het zal je niet meer verbazen wanneer we dit zeggen, maar een toxische vriend(in) respecteert je grenzen niet. Dit kan vrij breed gaan. Misschien willen ze hele tijd je aandacht of hulp, ook al heb je aangegeven dat tijd voor jezelf nodig hebt of andere prioriteiten hebt. Het kan ook zijn dat hij of zij je onder druk zet om wat tegen je zin te doen, zoals meegaan naar een fuif terwijl je moet blokken. Wanneer je probeert je grenzen te stellen en aan te geven, reageert hij of zij vaak boos, gekwetst of zelfs manipulatief. Dit zorgt ervoor dat jij je schuldig gaat voelen. Maar als je grenzen steeds overschreden worden, kan je het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over je eigen leven en je vriend je emotionele welzijn niet serieus neemt.
We hopen natuurlijk dat jij geen toxische vrienden in je leven hebt, maar als dat wel zo is, dan hopen we dat je dit snel zal herkennen met deze vier manieren. Denk aan je eigen welzijn en wees dus niet bang om afscheid te nemen als dat beter is voor jou. Veel succes! ❤️🩹
Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!