in ,

Ik praatte met mijn kotgenoot: lichaamshaar 

@Pexels - Samson Katt

Tijdens het avondeten werd het debat gelanceerd: ben je voor of tegen lichaamshaar? Ik praatte erover met mijn kotgenoten. De huidige schoonheidsnormen staan namelijk voor vrouwen met gladde benen zonder dat er een haartje uitsteekt en over mannen wordt niets gezegd als het om lichaamshaar gaat ( en toch maken ook zij zich zorgen over dit!). Helaas is het gezegde ‘je moet lijden om mooi te zijn’ ook van toepassing op haar: harsen, scheren, epileren, laseren is niet leuk voor de pijn maar ook niet voor onze portemonnee. 

1/ Iedereen heeft lichaamshaar 

Laten we eerst een belangrijk feit herhalen: wat ons geslacht ook is, we hebben allemaal haar! Als ze niet verdwenen zijn met de evolutie van de mens, dan is dat omdat ze een doel hebben en niet het minste: ze beschermen ons tegen hitte, zonlicht, koude en microben. Ze vormen een natuurlijke barrière tegen elementen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid zoals UV-stralen. Ten tweede, waarom mogen mannen overal rondlopen met haar en vrouwen niet? We kunnen niet meer tegen opmerkingen zoals ‘haar is vies’, ‘haar op een vrouw is niet elegant’, ‘haar maakt je minder sexy’… Dus, onze relatie met ons haar bepaalt onze waarde, schoonheid en ons sex appeal? Iedereen moet zich mooi kunnen voelen met of zonder haar! 

2/ Mannen hebben hier ook last van 

Voor mannen is ook niet alles rozengeur en maneschijn. Terwijl sommige mannen zo behaard zijn als apen, lukt het anderen niet eens om drie haren op hun kin te hebben en dat werkt niet altijd in hun voordeel. In onze maatschappij wordt haar vaak geassocieerd met viriliteit en mannen zijn de eersten die eronder lijden: sommigen kunnen worden afgekeurd omdat ze te veel of te weinig haar hebben! Net als bij vrouwen bepaalt de hoeveelheid haar op een man niet zijn waarde en schoonheid. 

Om met een mooie noot te eindigen: iedereen is vrij om met zijn lichaam te doen wat hij of zij wil en als je wordt beoordeeld op je lichaamshaar, dan heeft persoon tegenover je er niets van begrepen. Je haar bepaalt niet je schoonheid en je waarde <3


Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Florine D.

What do you think?