Aktua

Eerste eigen aula voor Patrice Lumumba aan UAntwerpen

Hij was de eerste democratisch verkozen premier van de Democratische Republiek Congo en hij wordt vandaag nog steeds aanzien als een nationale held. Sinds vrijdag 31 maart heeft Patrice Lumumba een eigen aula gekregen in het hoofdgebouw van Campus Middelheim van Universiteit Antwerpen.

De herdoping van de historische houten aula is een unieke gebeurtenis, want het is de eerste keer dat een zaal of aula officieel de naam van Lumumba zal dragen in België. Het koloniale verleden van ons land is nog steeds voelbaar en het debat over dekolonisering leeft volop. “De manier waarop we met onze geschiedenis omgaan, geeft aan hoe we de wereld van morgen willen”, aldus rector Herman Van Goethem.

We hebben veel geweend, maar vandaag is een dag van overwinning”, vertelde Juliana, dochter van Patrice Lumumba. Het was dan ook een emotionele dag voor de familie, die duidelijk geraakt waren.

Campus Middelheim was ooit locatie van de Koloniale Hogeschool, wat voor een directe connectie met het Belgische koloniale verleden zorgt. Belgische mannen kregen er een eliteopleiding om na hun studies de kolonies te besturen. In het hoofdgebouw is het rectoraat van de Universiteit Antwerpen gevestigd, terwijl de personeelsdienst terug te vinden is in een replica van de toenmalige koloniale woning van de Belgische gouverneur in Kinshasa.

Patrice Lumumba stond als eerste premier aan het prille begin van het onafhankelijke Congo. Hij streed tijdens z’n leven voor gelijke rechten en sprak zich geregeld uit tegen de koloniale overheersing, uitbuiting en het geweld dat erbij aan te pas kwam. Lumumba werd met medeweten van de Belgische overheid in 1961 vermoord, waarna hij het symbool werd voor emancipatie, respect, gelijkwaardigheid en mensenrechten.

Volgens Van Goethem is het herbenoemen van de aula naar Patrice Lumumba meer dan alleen symbolisch. “We doen dit als eerbetoon, om het koloniale erfgoed en de wandaden bespreekbaar te maken. En als baken van reflectie over de wereld die we willen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen om historische onrechtvaardige verhoudingen, gebaseerd op westerse superioriteit en ongelijke economisch-politieke interacties, recht te trekken.

(Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20230331_95121978)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite