in ,

Zalig Pasen: 5 feiten over Pasen

@Pexels - George Dolgikh

Het is alweer april en dat betekent dat Pasen voor de deur staat. Iedereen kent natuurlijk de paashaas en paasklokken, maar wat weet je nog meer over deze feestdag? Kotplanet geeft je in dit artikel maar liefst vijf feiten over Pasen.

Wil je graag wat doen voor de community? Check dan de verschillende soorten vrijwilligerswerk!

1/ De herrijzenis van Jezus Christus

Pasen is een christelijke feestdag dat op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente valt. Het viert de herrijzenis van Jezus Christus en markeert het einde van de vastentijd. Dit is een periode van 40 dagen voor Pasen. Tijdens deze periode onthouden christenen zich van bepaalde voedingsmiddelen of activiteiten als een vorm van spirituele discipline en voorbereiding op de viering van de opstanding van Jezus.

2/ ‘Ēastre’ en ‘Pascha’

Het woord ‘Pasen’ komt van het Griekse woord ‘Pascha’, wat ‘lijden’ betekent’. Dit is een verwijzing naar het lijden en de kruisiging van Jezus Christus. Het Engelse woord ‘Easter’ komt dan weer van het Oud-Engelse woord ‘Ēastre’. Ēastre verwijst naar de godin van de lente en vruchtbaarheid. Veel oude lentefeesten en rituelen waren namelijk gericht op het vieren van de lente en het verwelkomen van de langere dagen.

3/ Het paasei

Eén van de meest bekende en populaire symbolen van Pasen is het paasei. Het ei staat namelijk symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Het beschilderen en versieren van eieren is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot het oude Egypte en Perzië.

4/ Chocolade

Tijdens Pasen worden er ook veel chocolade-eieren -en paashazen gegeten. Deze traditie staat los van de christelijke achtergrond van deze feestdag. Het is een relatief moderne traditie die z’n oorsprong kent in de 19de eeuw in Duitsland. Inmiddels is het een wereldwijde traditie en populaire traktatie geworden tijdens de paasperiode.

5/ Het lam van God

Heb je al wel eens lam gegeten tijdens Pasen, maar wist je niet waarom? Het paaslam wordt vaak gegeten tijdens de paasmaaltijd en is een zeer belangrijk symbool van Pasen. Het is namelijk een verwijzing naar Jezus als het lam van God dat werd geofferd voor de zonden van de mensheid.

Zo, we hopen dat je aan de hand van deze feitjes een beter beeld hebt over het paasfeest. Wij wensen je dan ook een zalig Pasen toe. Geniet ten volle van deze periode met je dierbaren… en natuurlijk van de chocolade! 😉

Volg Kotplanet op Instagram voor meer leuke en interessante feiten.

Written by Shane R.

What do you think?