in

Waarom een sabbatjaar nemen na je studie?

@Pexels - Samson Katt

Je bent bijna aan het einde van je studie, maar je voelt je nog niet helemaal klaar om te werken? Wil je nog wat van je jeugd genieten? Heb je altijd al op Erasmus willen gaan, maar waren de voorwaarden daarvoor tijdens je studie niet aanwezig? Bij Kotplanet adviseren we je om na je studie een sabbatjaar te nemen! 

Het laat je toe te ademen en van lucht te veranderen 

Tijdens je vele studiejaren, cursussen, blokken en examens door, heb je weinig tijd om adem te halen. We dromen er allemaal wel eens van om alles op een laag pitje te zetten en onze neus vanuit die boeken te halen. Nu, geef jezelf een jaar om op adem te komen na alle opofferingen die je hebt gemaakt. Je kan besluiten om vrijwilligerswerk te doen in een land dat je altijd heeft geïnteresseerd of probeer Woofing in ruil voor een dak boven je hoofd en eten. Sommige hogescholen en universiteiten bieden ook Erasmus na de studies aan.

Je zal nieuwe horizonten ontdekken 

Tijdens een sabbatjaar kan je reizen en je openstellen voor nieuwe culturen en nieuwe landschappen. Als je tijd neemt om te reizen voordat je je settelt, kan je weer vrij zijn. Als je eenmaal in de werkende wereld zit met een contract op zak, kan je niet meer weg wanneer je wil.

Je zal kunnen genieten van een laatste jaar voor het werkleven 

Niemand wil gaan werken en in een routine geraken. Niemand wil het volwassen leven onder ogen zien, dus duw die grens wat verder. Als je je het kan veroorloven om nog een jaar te genieten zonder al die zware verantwoordelijkheden, laat het dan niet voorbijgaan.

Een jaar om jezelf terug te vinden 

Een jaar op jezelf zijn, zonder de zorgen van lessen, blokken of werk, geeft je de mogelijkheid om uit te rusten, je batterijen op te laden en te groeien. Het sabbatjaar zal je ook ooit in staat stellen om jezelf en je verlangens te begrijpen, je passies te vinden en te weten wat je echt leuk vindt en wat niet. Je krijgt een jaar om meer over jezelf te leren, na te denken en eindelijk voor jezelf te zorgen.

Een sabbatjaar nemen is waarschijnlijk een van de beslissingen waar je het minst spijt van zal hebben in je hele leven. Je zal leren over jezelf, over de wereld, je zal meer dingen ontdekken en je zal tijd hebben om te doen wat je altijd al wilde doen. Het sabbatjaar is een geschenk die je aan jezelf geeft.


Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Morgane Carly

What do you think?