in , ,

In welke Gentse studentenvereniging kan ik?

@Pexels - Elevate

Wil je graag nieuwe vrienden maken en wat activiteiten doen doorheen het jaar? Sluit je dan aan bij een studentenvereniging! Weet je niet waar je moet beginnen te zoeken en wil je wat meer informatie? Lees dan zeker verder! Kotplanet geeft je een lijstje met de belangrijkste info. 

Er zijn meer dan 14O erkende studentenverenigingen in Gent en die zijn verdeeld volgens studierichting, regio of interesse. Je kan dus volledig zelf kiezen in welke soort studentenvereniging je terechtkomt. Er bestaan zelf tests om te zien in welke vereniging je het best past! 

1/Welke scholen hebben erkende verenigingen?

Zoals ik al zei, heeft Gent meer dan 140 erkende verenigingen en maar liefst 122 daarvan zijn van de Universiteit van Gent. Op deze website van DurfDoen, kan je een test doen om te zien bij welke studentenvereniging jij het beste zou passen. Maar andere scholen in Gent hebben natuurlijk ook studentenverenigingen.

  • De Technologiecampus van de KULeuven heeft er 4
  • LUCA School of Arts heeft er 1
  • De Faculteit Architectuur van de KULeuven heeft er 2
  • HoGent heeft er 17
  • Artevelde hogeschool heeft er 8

Welke zijn dit dan allemaal? Dat kan je hier vinden!

2/ Wat studeer je? 

De meeste studenten sluiten aan bij de studentenvereniging van hun opleiding of van een opleiding die niet zoveel verschilt van hun studierichting. Studeer je Journalistiek aan de Arteveldehogeschool? Dan kan je je aansluiten bij Curatio, maar ook studenten Communicatie Management, Office Management, Bedrijfsmanagement en alle afstudeerrichtingen die daarbij horen, zijn er welkom. Dit is maar een voorbeeld van zo’n studentenvereniging, er zijn er nog veel meer natuurlijk! 

3/ Uit welke hoek van Vlaanderen kom jij?

Er zijn ook heel wat studentenverenigingen die zich hebben gevormd door regionale gelijkenissen. Kom jij van Antwerpen? (Daar zou ik in Gent niet te veel mee te kijk lopen ;)), maar dan kan je wel mede-Antwerpenaren vinden in de studentenvereniging ‘Antwerpen Boven’. Hetzelfde geldt voor  het verre West-Vlaanderen. Kom je uit Brugge? Sluit je dan aan bij BUK. 

4/ Buitenbeentjes

Speciale studentenverenigingen zijn er voor speciale studenten. ‘Moeder Theepot’ is een, zoals ze het zelf beschrijven, alternatieve studentenvereniging waarbij theekransjes centraal staan. Het grote verschil met een andere studentenvereniging is dat ze geen dopen doen en dus geen onderscheid maken tussen een schacht en een praeses. 

Een tweede atypische studentenvereniging is ‘Nemesis’. Zij houden ervan om gezelschapsspelletjes te spelen en elkaar beter te leren kennen. Elke dinsdagavond organiseren ze een activiteit. Speel je dus graag spelletjes, dan ben je hier aan het juiste adres! Ook in deze vereniging is een doop niet verplicht, maar wel als je wat hogerop wil geraken. De doop bestaat uit een groot stadsspel en je wordt er niet vuil of zat door. Winwin?

Met deze info kan je zeker aan de slag om de juiste keuze te maken! Geniet ten volle van je studententijd en sluit je aan bij je favoriete studentenvereniging. Maar, je kan je natuurlijk ook amuseren zonder in een studentenvereniging te zitten. Ieder zijn eigen ding! 

Vind ons ook op Instagram

What do you think?