in ,

4 redenen om op Erasmus te gaan als bachelorstudent

@Pexels - Gustavo Fring

Droom je ervan te reizen en de wereld te ontdekken? Dan is Erasmus iets voor jou! Als je nog student bent en je wilt het doen, waarom zou je dan nog langer wachten? Het is een kans om de wereld te ontdekken en meer over jezelf te leren. Voor Emma, een 21-jarige studente in een bacheloropleiding Communicatie, was haar Erasmus een ongelooflijke ervaring. “Het was verrijkend op persoonlijk vlak en ik heb veel mensen leren kennen. Het is een once in a lifetime ervaring die ik iedereen zou aanraden. Voor bachelorstudenten die interesse hebben, geeft Kotplanet, het digitale medium gewijd aan het studentenleven in België, 4 redenen om op Erasmus te gaan.

1/ Je leert een nieuwe taal

Naar het buitenland gaan betekent vaak een vreemde taal leren. Als je een bachelorstudent bent, zal de kennis die je opdoet je waarschijnlijk veel helpen tijdens je master (als je die wilt doen). Aangezien masters moeilijke studies zijn, is kennis van vreemde talen een must. Alix, een 22-jarige studente aardrijkskunde, is dankzij haar Erasmus veel beter geworden in Engels. Na twee weken zat ze al op een ander niveau, hoewel haar basisniveau goed was. Na 6 maanden oefenen had ze geen problemen meer om Engels te spreken. Ook voor Pauline, een 22-jarige schakelstudente aan het ICHEC, heeft Erasmus het mogelijk gemaakt haar Engels te verbeteren. Ze spreekt en begrijpt het veel gemakkelijker en haar gesprekken met anderen verlopen nu veel vlotter.

2/ Je wordt op jonge leeftijd zelfstandig

Erasmus is ook een persoonlijke ervaring. Het is een kans om op eigen benen te leren staan en je eigen beslissingen te nemen. Als je op Erasmus gaat, word je als jongere veel onafhankelijker. Door deze ervaring word je een echte volwassene. Volgens Emma, studente communicatie, heeft Erasmus haar zelfstandiger gemaakt: “Ik heb altijd bij mijn ouders gewoond en het feit dat je alleen bent in een vreemd land waar je eigenlijk niemand kent, dat je aan je lot wordt overgelaten en dat je geen familie of vrienden hebt om over je problemen te vertellen, maakt je automatisch zelfstandiger.” Alix is het met Emma eens: “In België zijn we over het algemeen gewend om in het weekend naar huis te gaan naar onze familie en hebben we minder verantwoordelijkheden. Op Erasmus hebben we veel vrije tijd en moeten we leren hoe we die kunnen gebruiken. Je moet zelfs leren om dingen alleen te doen.”

3/ Je vermijdt bepaalde lessen

Dit is misschien niet de beste reden, maar door op Erasmus te gaan, kun je sommige opleidingsonderdelen vermijden die je niet interesseren of die je afschrikken. Pas wel op dat je niet het risico loopt dat je in het buitenland nog ingewikkeldere vakken krijgt. Het is alles of niets! Emma vindt dat masterlessen vaak belangrijker en gespecialiseerder zijn dan lessen in een bacheloropleiding. Een semester in een bachelor missen zal je volgens haar niet zoveel benadelen in vergelijking met anderen die in België blijven.

4/ Je wordt volwassener

Voor een lang verblijf op een onbekende bestemming is veel moed en organisatie nodig. Je zult er alleen zijn en je zult je balans moeten vinden. Je zult veel over jezelf leren. Het kan eng zijn, maar het is heel goed om volwassen te worden. Pauline vindt dat ze tijdens haar Erasmus volwassener is geworden: “Ik ben een beetje volwassener geworden omdat het een andere stad is en vol nieuwe mensen. Het liet me ook toe om uit mijn comfortzone te stappen, want ik moest in mijn eentje veel mensen opzoeken en dat is in het begin niet per se makkelijk.”

Heeft al dit advies de globetrotter in jou wakker gemaakt? Aarzel dan niet om meer te weten te komen en zet je eerste stappen in het ontdekken van de wereld!

Wat vindt de Kotplanet community op Instagram?

Van de 196 studenten heeft gemiddeld 19% een Erasmus gedaan, waarvan 11% bachelorstudenten en 8% masterstudenten. Maar liefst 42% van deze studenten deed dit om hun talenkennis te verbeteren, terwijl 28% het deed om volwassener te worden. Zo’n 24% besloot te vertrekken om onafhankelijk te worden. Slechts 7% deed een Erasmus om bepaalde opleidingsonderdelen te vermijden. Wat hun gevoel over hun Erasmus betreft, vond 62% het de beste ervaring van hun leven, 19% had gemengde gevoelens en 3% vond het helemaal niets. De overige 16% vond dat ze op een ander moment hadden moeten gaan.

Written by Cassie Gerlache

What do you think?