StudiesTIPS

Zo maak je een goede examenplanning

De examens komen eraan, maar weet je van jezelf dat je slecht bent in het maken van een goede planning? We hebben allemaal al eens goede voornemens bedacht aan het begin van het jaar. Eén daarvan was ongetwijfeld het maken van een goede planning voor je examens. Uiteindelijk maak je die, maar je houdt je niet aan de afspraken. Kotplanet toont je hoe je een goede examenplanning kan maken die makkelijk zal zijn om te volgen!

1/ Cursus in orde brengen

Voordat je begint met je planning te maken, is het belangrijk om eerst na te kijken of je cursus volledig in orde is. Het zou zonde zijn om tijdens het studeren te ontdekken dat er hoofdstukken ontbreken. Het doel is om de planning zo compleet mogelijk te maken, dus je moet ervoor zorgen dat alle vakken volledig zijn. Wanneer je ziet dat je enkele blaadjes mist, kan je altijd aan een medestudent vragen om hulp. De cursus in orde brengen is dus essentieel. Dit zal je ook helpen om per vak concrete doelstellingen te maken, afhankelijk van de grootte van de leerstof. 

Wil je graag even weg tijdens de herfstvakantie? Kotplanet geeft jou 4 ideeën van waar je naartoe kan!

2/ Wekelijkse planning

Soms zijn we te ambitieus en maken we op voorhand een planning, maar we vergeten dat er onvoorziene omstandigheden mogelijk zijn. Daarom is het een betere optie om een wekelijkse planning te maken. Beslis eerst welke vakken je in een week wil doen. Dit is belangrijk, want sommige vakken bevatten meer leerstof dan andere. Als je dit weet, dan kan je dat vak opdelen in kleinere stukjes. Misschien betekent dit dat je 3 dagen gaat nodig hebben om dat vak te leren. Door een wekelijkse planning te gebruiken, kan je rekening houden met je persoonlijke activiteiten of verplichtingen, zoals hobby’s of een studentenjob. Dit geeft je ook structuur en nadat je je planning hebt gemaakt, kijk goed na of je geen overbodigheden hebt. Wanneer je een volledig beeld hebt van je week, kan het zijn dat je iets moet wegdoen. Het belangrijkste is dat de planning haalbaar is voor jou en dat je er voldoening uithaalt.

3/ Maak duidelijke doelstellingen

Dit is een zeer belangrijke stap in je planning. Jouw planning zal dienen als een hulpmiddel om je afspraken na te komen. Daarom moet je doelstellingen maken die haalbaar zijn. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om 3 vakken in één week te leren. Een optie kan zijn om de vakken in te delen in hoofdstukken. Uiteraard speelt de grootte van de leerstof voor een vak hierbij ook een rol. Deze doelstellingen helpen jou om vast te leggen tot waar je wil komen bij een bepaald vak. Je kan je deze vragen stellen: “Wil je het vak minstens één keer geleerd hebben?”, “Of wil je het meerdere keren herhaald hebben?”. Dan ga je duidelijke en haalbare doelstellingen nodig hebben om dit te verwezenlijken. 

4/ Voorzie genoeg vrije tijd

Niemand wil urenlang achter zijn bureau zitten. Ten eerste is het onmogelijk en ten tweede is het niet productief. Om je op een gezonde manier voor te bereiden op de examens, moet je genoeg vrije tijd voorzien in je planning. Je hebt tijd nodig om je brein even te laten rusten. Het beste is om in je vrije tijd een activiteit te doen die niets te maken heeft met je studies, met andere woorden ‘leef offline’. Je kan bijvoorbeeld even gaan wandelen alleen of met een vriend(in). Het helpt om voldoende te bewegen. Wil je toch iets online doen, dan kan je misschien een luchtige serie kijken om tot rust te komen. Het belangrijkste is dat je iets doet dat je gelukkig maakt!

Vraag je je af of je een goede planner bent? Vindt het uit dankzij deze quiz van Kotplanet!

5/ Werk met categorieën en kleuren

Maak gebruik van categorieën en kleuren. Stel je dag begint om 8 uur en eindigt om 22 uur, dan kan je dit zo inplannen. Daarna gebruik je de kleuren om je categorieën weer te geven. Je kan bijvoorbeeld je vakken indelen in makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Een vak dat je als makkelijk beschouwt, ga je misschien in één uur kunnen studeren. Een vak dat je beschouwt als moeilijk, zal dan weer wat langer duren. Elke indeling krijgt een bepaalde kleur. Zo wordt je planning niet alleen een hulpmiddel om na te gaan of je alles gedaan hebt wat er stond, maar maak je het ook leuker.


Volg ons op Instagram en op onze website voor meer tips, fun en advies!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite