in ,

4 tips om je kot in te richten met een klein budget

@Unsplash - Toa Heftiba

Dit jaar ben jij een van de gelukkigen die het leven op kot mag meemaken. Of dit nu je eerste jaar in het hoger onderwijs is of niet, dit jaar zal er volledig anders uitzien. Je kan eindelijk genieten van het leven zonder ouders (ook al weten we dat je ze stiekem wel zal missen) en je zal eindelijk een eigen stekje hebben. Eén probleem: je studentenbudget wil niet dat je veel geld uitgeeft. Kotplanet, het digitale medium gewijd aan studenten, geeft jou enkele tips voor het perfecte studentenkot!

1/ Optimaliseer je ruimte

Tenzij je heel veel geluk hebt en een ruimte van 60 m² hebt voor jezelf, zal je waarschijnlijk te maken krijgen met een heel krappe ruimte. Kijk daarvoor naar de verschillende ‘mini-hoekjes’ die je echt nodig hebt: een studeerhoek, een hoekje om je om te kleden en als je geluk hebt, heb je ook een wastafel of een douche in je kamer. Je laat best al je schoolspullen op hun plaats en datzelfde geldt voor je kleren. Denk dus goed na als je je meubels in je kot plaatst. Neem een eenvoudige bureau en een kleerkast mee van thuis of kies voor tweedehands meubels. Dat bespaart ruimte en geld! 

2/ Kies de juiste kleuren

We zien je al afkomen: je komt aan, je installeert je, maar je vindt de kleuren van je kot niet mooi. Je wil een flitsend geel dat je doet denken aan vakantie en een goed humeur. Pas wel op: felle kleuren verf zijn duur en gaan snel vervelen. Binnen twee weken kan je die gele kleur niet meer aanzien en zal het moeilijk zijn om dat terug ongedaan te maken. Kies dus voor neutrale kleuren die lang meegaan. Wit en beige zijn zeer goede opties. Vind je dat niet leuk? Denk hieraan: levendige of donkere kleuren zijn over het algemeen duurder en doen ruimtes kleiner lijken dan ze al zijn. Als je je wil uitleven, speel dan met gekleurde kussens en lampen die je kot een leuke sfeer zullen geven. 

Kan je het niet helpen en wil je toch een beetje geel in je kamer? Schilder dan maar een van de vier muren. Zo bespaar je geld en je ogen zullen je dankbaar zijn. 

3/ Kies voor palletmeubels

Palletten zijn  goedkoop en zeer efficiënt voor de decoratie in je kot. Dankzij palletten kan je zelf jouw eigen bed bouwen, maar ook een kleine ontspanningshoek. Je hoeft niet veel doe-het-zelf vaardigheden te hebben. Je stapelt ze op elkaar en dat is het. Pas op: mensen maken misbruik van het feit dat palletten in de mode zijn geraakt en verkopen ze aan veel te hoge prijzen. Je kan ze vinden op tweedehandssites of op social media, maar je zal misschien wat geduld moeten hebben. Het enige minpuntje aan deze trendy meubelstukken, is het gebrek aan opbergruimte. Kotplanet raadt je af om een bed, een zetel én een bureau van palletten te maken. Door deze combinatie zal je heel weinig spullen kunnen opbergen. 

4/ Gebruik goede lampen

Voor dit laatste punt moet je de juiste keuzes maken als het gaat over besparing. Kies spaarlampen om niet te veel te verbruiken. Speel met kleine lampen voor een gezellige sfeer, maar neem een grote, efficiënte lamp voor op je bureau. Natuurlijk kan je ze ook tweedehands vinden, zodat je niet te veel moet uitgeven. Als je je vanaf het begin op je gemak voelt op je kot, zal je niet elke twee weken alles willen veranderen. 

Nu ben je klaar om je kot in te richten zonder over je budget te gaan. Vergeet niet om jezelf te verwennen met een aantal coole decoraties. Neem herinneringen mee van thuis en mix ze met nieuwe om een kot te hebben die jouw persoonlijkheid weergeeft. 

Vind ons op Instagram!

Written by Kotplanet

What do you think?