Twijfel jij soms aan je eigen prestaties, ook al waren ze heel goed? Of vergelijk je jezelf steeds met anderen, en denk je dat zij meer weten of beter zijn? Dan zou het wel eens kunnen dat jij te maken hebt met het ‘imposter syndrome’. Mensen met imposter syndrome geloven vaak dat hun prestatie te danken zijn aan geluk, toeval of de hulp van anderen, en niet aan zichzelf. Kotplanet geeft vijf manieren om als student om te gaan met het imposter syndrome.
(Let op! Dit is geen wetenschappelijk artikel, noch zijn wij in staat om diagnoses te maken. Als je denkt dat je hier mogelijk mee te kampen hebt, kan het een goed idee zijn om hierover te spreken met een psycholoog.)
Zit je met iets? Dit is waarom je naar een psycholoog zou gaan.
1/ (H)erken je gevoelens
Een eerste – en belangrijke – stap is om je gevoelens te herkennen en erkennen. Door je gevoelens niet te negeren, kan je ze accepteren en begrijpen dat ze niet zo zeer de waarheid weerspiegelen. Erkennen wat je voelt, kan helpen om de kracht van deze gevoelens te verminderen. Je bent zeker niet de enige student die wel eens twijfelt aan zichzelf, maar weet dat dit een tijdelijk gevoel is en dat je alles in huis hebt om goede resultaten neer te zetten.
2/ Herinner jezelf aan je successen
Weet je wat? Neem even een blad en pen bij de hand of open de notitie-app op je telefoon. Nu je dit artikel leest, lijkt het ons een goed moment om even voor jezelf op te schrijven wat je allemaal al hebt bereikt, zowel kleine als grote successen. Denk maar aan een compliment van je baas op je studentenjob voor je geleverde werk of het behalen van een diploma. Door je successen op te schrijven, creëer je een mooi overzicht en kan je jezelf eraan herinneren dat je in staat bent om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen.
3/ Focus op leren
Probeer te stoppen met jezelf steeds onder druk te zetten om altijd perfect te presteren. Richt je eerder op het leerproces zelf. Je hoeft niet altijd te ‘bewijzen’ wat je kan, maar je kan elke taak of uitdaging wel zien als een kans om iets nieuws te leren. Natuurlijk moet je zeker je best blijven doen en als je een positieve prestatie neerzet, is dat jouw eigen verdienste. Als het wat minder verlopen is, besef dan dat dat ook deel is van het proces van persoonlijke groei. Je hoeft niet te stressen over falen, maar zie het als een opportuniteit om te leren en te verbeteren. Zo verlaag je de druk op je schouders en kan je doorgaan zonder je zo overweldigd te voelen.
Meer zelfvertrouwen? Ontdek waarom je je dag met positieve affirmaties moet starten.
4/ Stel realistische doelen
Zorg er dus ook voor dat je realistische en meetbare doelen stelt voor jezelf. Dit helpt je niet enkel gefocust, maar ook gemotiveerd te blijven. Als je te hoge of zelfs onrealistische verwachtingen hebt van jezelf, dan loop je het risico teleurgesteld te zijn en dat kan die negatieve gevoelens die je al had enkel maar versterken. Kleine, specifieke doelen zijn daarom beter en geven je ook een gevoel van voldoening en vertrouwen in je eigen capaciteiten. Stel je doelen ook zeker regelmatig bij op basis van je voortgang en situatie. Zo zorg je ervoor dat je steeds een duidelijk pad hebt om te volgen.
5/ Praat erover
Tot slot is het goed om te spreken over je gevoelens met anderen. In eerste instantie kan je natuurlijk terecht bij je familie en vrienden, maar ook bij een docent of studiebegeleider. Als je toch te veel last ondervindt, kan je er altijd over praten met een psycholoog. Deze persoon kan je helpen om je gevoelens in perspectief te plaatsen en je manieren geven om hiermee om te gaan. Vaak zorgen onze angsten ervoor dat we dingen groter maken dan ze werkelijk zijn of beelden we ons scenario’s in en die brengen ons enkel maar van ons stuk. Door met anderen te spreken, kan je steun en begrip vinden, maar ook waardevolle perspectieven ontdekken die je kunnen helpen.
We hopen dat deze vijf manieren je kunnen helpen om met je gevoelens om te gaan. Je bent al ver geraakt, dus durf jezelf ook een complimentje te geven. You got this! ❤️🩹
Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!