Heb je al eens geteld hoeveel accounts je hebt op sociale media en zelfs het internet in het algemeen? We zijn er soms niet bij stil hoeveel bedrijven over onze persoonlijke informatie beschikken. Maar hou je deze informatie veilig? Kotplanet geeft zo’n vijf manieren voor studenten om hun online gegevens te beschermen.
1/ Gebruik sterke wachtwoorden
Een eerste manier om je online gegevens te beschermen, is door sterke wachtwoorden te gebruiken. Dit kan je meteen doen bij het aanmaken van een account of door je huidige wachtwoorden te wijzigen. Een sterk wachtwoord bestaat uit grote en kleine letters, cijfers en speciale tekens, zoals een uitroep- of vraagteken. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot jouw gegevens. Vermijd persoonlijke informatie – zoals je geboortedatum – en probeer zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden in te stellen voor verschillende accounts. Je wilt namelijk niet dat een hacker toegang krijgt tot al jouw online accounts!
2/ Schakel een tweestapsverificatie in
Om je accounts – en dus ook gegevens – nog beter te beschermen, is het aangeraden om een tweestapsverificatie (2FA) in te schakelen. Na het invoeren van je wachtwoord, ontvang je een eenmalige code via sms, e-mail of authenticatie-app. Deze code moet je dan ingeven om toegang te krijgen tot je account. Dit zorgt ervoor dat hackers – ook wanneer ze je wachtwoord hebben – moeilijker toegang zullen krijgen tot je account. Better safe than sorry, toch?
3/ Wees voorzichtig met openbare WiFi-netwerken
Je gaat ergens heen… en kijk eens aan, je hebt zowaar gratis WiFi! Als student kan het heel aanlokkelijk zijn om gratis WiFi te hebben op openbare plaatsen, want zo hoef je je geen zorgen te maken dat je mobiele data verbruikt. Toch is het opletten geblazen, want hackers kunnen via deze publieke netwerken sneller en gemakkelijker jouw online activiteit bespioneren en je gegevens stelen. Vermijd dus zeker het delen van gevoelige informatie – zoals inloggegevens, financiële gegevens of persoonlijke berichten – via publieke netwerken en stel eventueel een VPN in om je verbinding te versleutelen en zo je gegevens te beschermen.
4/ Beperk je persoonlijke informatie
Wanneer je online shopt, heb je geen andere keuze dan persoonlijke informatie – zoals je adres en bankkaartnummer – te delen met het bedrijf in kwestie, want anders krijg je je gekochte spullen natuurlijk niet. Maar ook op sociale media delen we soms meer dan nodig. Denk dus goed na vooraleer je wat deelt, zeker als je account niet privé is. Zo vermijd je onder meer dat cybercriminelen zich als jou voordoen.
5/ Controleer je privacy-instellingen
Tot slot is het ook goed om geregeld je privacy-instellingen te controleren en te wijzigen indien je dat nodig vindt. Je account privé maken kan je helpen om bewuster om te gaan met wie je informatie deelt. Ook kan je onder meer berichtverzoeken beperken en de inhoud van berichten laten controleren. Zo voorkom je dat je gecontacteerd wordt door kwaadwillige personen en virussen toegestuurd krijgt.
Met deze vijf manieren hopen we je geholpen te hebben om jouw online gegevens beter te beschermen en er stil bij te staan dat het belangrijk is om dit te doen. Deel dit artikel zeker met vrienden en familie, zodat ook zij niet het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. 👨💻
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!