Of je nu op zoek bent naar een nieuwe studentenjob of binnenkort stage moet lopen, als student moet je al wel eens een motivatiebrief schrijven. Om je kansen te vergroten, wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk doen, maar hoe begin je eraan? Kotplanet geeft je vijf tips om als student een krachtige motivatiebrief te schrijven.
1/ Personaliseer je motivatiebrief
Laten we er meteen invliegen met een eerste tip. Wanneer je je motivatiebrief schrijft, is het belangrijk om deze te personaliseren. Hoe kan je dat doen? Lees de vacature en de omschrijving van de job of stage goed na en verwerk dit in jouw motivatiebrief. Doe ook zeker de nodige research om te weten wat de waarden zijn van het bedrijf of de organisatie waarvoor je solliciteert. Zo kan je dit ook opnemen in jouw motivatiebrief. Verder is het altijd mooi meegenomen wanneer je je brief aan een specifiek persoon kan richten en deze persoon dus ook bij zijn of haar naam aanspreekt.
2/ Hou het beknopt
Je motivatiebrief personaliseren is natuurlijk niet het enige wat je zal helpen om een krachtige motivatiebrief te schrijven. Het is ook belangrijk dat je je brief beknopt houdt. Wat betekent dit concreet? Maak je motivatiebrief best niet langer dan één A4-pagina. Wanneer je aan het schrijven bent, is het belangrijk om de focus te leggen op relevante informatie voor de positie waarvoor je solliciteert. Dit is veel efficiënter en zo zal je ook makkelijker de interesse van de lezer behouden.
3/ Schrijf in de actieve vorm
Terwijl je je motivatiebrief effectief schrijft, is het ook belangrijk om in de actieve vorm te schrijven. Dit zal je niet enkel helpen met je motivatiebrief beknopt te houden, maar de tekst zal ook veel vlotter lezen. Een eerste manier waarop je in actieve vorm kan schrijven, is door passieve zinnen te vermijden. Deze zinnen bevatten vaak een hulpwerkwoord en een voltooid deelwoord. Dit maakt je zin veel langer en dat is niet altijd zo aangenaam. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk twijfelwoorden, zoals ‘misschien’, te gebruiken. Zo kom je meer zelfzeker over. Probeer verder ook voldoende variatie in je zinnen te brengen en dus niet steeds de zin met ‘ik’ te beginnen.
4/ Verzorg de lay-out
Eens je je motivatiebrief geschreven hebt, zorg je ervoor dat je brief een verzorgde lay-out krijgt. Kies voor een professioneel en duidelijk leesbaar lettertype, zoals Times New Roman, Calibri of Arial. Zorg ervoor dat je bovenin duidelijk de datum vermeldt en wie de zender – jij dus – is, gevolgd door de ontvanger. Je schrijft dus de naam, de functie, het bedrijf en het adres telkens op. Tussen de ontvanger en het begin van je brief, plaats je het onderwerp. Je brief kan je eventueel uitlijnen en structureer je aan de hand van een inleiding, midden en slot.
5/ Lees alles goed na
Ten slotte is het van cruciaal belang om jouw motivatiebrief goed na te lezen. Dit kan je eerst zelf doen, maar daarna ook door een andere persoon of door een online grammaticachecker. Zo zorg je ervoor dat alle namen correct zijn en dat je motivatiebrief geen fouten bevat. Een motivatiebrief vol fouten komt niet zo professioneel over en vergeet niet: dit is de eerste indruk die je van jezelf geeft!
We hopen je met deze vijf tips op weg gezet te hebben om een krachtige motivatiebrief te schrijven. Er rest ons enkel nog om jou veel succes toe te wensen met je sollicitatie!
Wil je meer tips voor studenten? Breng dan zeker een bezoekje aan onze website.