in ,

 Hoe je uw eerste stagedag overleeft 

@Pexels - Fauxels

De eerste stagedag is vaak een spannende en belangrijke dag voor studenten. Dit is het moment waarop je voor het eerst een stap zet in de professionele wereld. Het is een kans om kennis te maken met een nieuwe omgeving, nieuwe mensen te ontmoeten en ervaring op te doen. In dit artikel zal Kotplanet je enkele elementen geven over hoe je een eerste stagedag succesvol kunt doorlopen, van het maken van een goede eerste indruk tot welke houding je moet hanteren tijdens je stageperiode. 

Wil je voor jezelf kunnen zorgen op je stageplek

1/ Kom op tijd of informeer wanneer er een probleem is

Zorg ervoor dat je op tijd op je stageplek aankomt. Als je niet zeker weet hoelang de reis duurt, vertrek dan liever iets eerder om vertragingen te voorkomen. Als je het openbaar vervoer neemt is het ook belangrijk om op voorhand te checken of je bus/ trein of tram/metro wel degelijk zal rijden. Als er toch een probleem is met je openbaar vervoer kan je nog op tijd een alternatief zoeken om toch op tijd op je stageplek te geraken. Op tijd komen zal al een eerste positieve indruk geven.

Ben je nog steeds op zoek naar een stageplaats?

2/ Toon interesse en wees respectvol

Het is voor jou een opportuniteit om stage te lopen op ieder plek waar je ook belandt, toon dus aan dat je blij bent met waar je bent. Wees nieuwsgierig en stel genoeg vragen om meer kennis te hebben over wat je taak zal zijn in het bedrijf en stel ook vragen over de organisatie zelf. Het zou erg zijn moest je op het einde van je stage niet weten wat de normen en waarden van je stageplaats zijn en waarvoor ze staan. 

Een ander ding dat heel belangrijk is, is respect hebben. Luister goed naar de instructies die ze met jou gaan delen en wees respectvol tegenover iedereen.

3/ Probleemoplossend gedrag

Zelf op je eerste stagedag kan er iets mislopen, wees voorbereid om problemen aan te pakken en oplossingen te vinden. Als het iets is dat je zelf kan oplossen, probeer het dan eerst in je eentje te fixen. Dit toont aan dat je proactief bent om zelfstandig te werken. Als je toch ziet dat je er niet onderuit geraakt, aarzel dan zeker niet om hulp te gaan vragen. Het is zeker niet de bedoeling om het jezelf nog moeilijker te maken.

4/ Observeer en leer 

Neem de tijd om je nieuwe omgeving te observeren en te leren van je nieuwe collega’s. Let op hoe ze te werk gaan, hoe ze omgaan met verschillende situaties. Dit kan je helpen om de bedrijfscultuur beter te begrijpen en je aan te passen aan de verwachtingen van het team of je eigen verwachtingen. 

5/ Vraag om feedback

Feedback is iets heel belangrijks, die er alleen maar is om je te helpen en je te laten evolueren, jij had iets misschien op een andere manier aangenomen, maar je collega’s zullen het misschien op een iets professionelere manier waarnemen. Dit kan je meenemen naar de toekomst om je vaardigheden en prestaties te verbeteren. Aarzel dus niet om op het einde van je eerste dag al om feedback te vragen, vraag wat je al goed deed en aan wat je meer zal moeten werken. Wees dus zeker open voor constructieve kritiek en gebruik het om te evolueren tijdens je stageperiode. 

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Check dan zeker onze Instagram pagina!

Written by Myriam Bonga

What do you think?