in

Leven op kot : de 7 geboden

@Pexels -Anna Shvets

Het hele jaar door met meerdere studenten samenleven is niet altijd een makkie. Gelukkig heb ik een oplossing voor je. Hier zijn zeven regels die je moet volgen om goed samen te kunnen leven met je kotgenoten!

1/ Je doet de afwas op tijd

Als er één iets is dat voor ruzie kan zorgen, dan is het wel de afwas. Sommige mensen doen het onmiddellijk na de maaltijd, dus meerdere keren per dag. Zij willen vooral problemen vermijden. Anderen, die wat rommeliger zijn, laten borden en potten opgestapeld in een hoekje van het aanrecht staan. Zij zeggen tegen zichzelf: “Wat is één bord nu, ik doe het later wel”. Maar, meestal herhaalt deze situatie zich wel een aantal keer en lopen ze het risico om gepakt te worden. Je moet deze persoon confronteren met zijn berg afwas en eens met de vuist op tafel slaan! 

2/ Lekker eten zal je klaarmaken

Wil je gewaardeerd worden door je kotgenoten? Kook eens een lekkere maaltijd! Of het nu een lichte lunch of een stevig avondmaal is, jouw kotgenoten zullen altijd blij zijn met je kookkunsten. En als je niet even goed kookt als Sergio Herman, vergeet dan niet dat het eigenlijk de gedachte is die telt!

3/ Je zal samenkomen in de gemeenschappelijke ruimtes

Spendeer veel tijd in de gemeenschappelijke delen van je kot, dat is de basis voor een goede groepsdynamiek! Sluit jezelf niet de hele tijd op op je kamer. Je kot herinneringen bouw je op MET  je kotgenoten, niet alleen. Kies uit een bordspelavond, een filmavond, een kot feestje…

4/ Lawaai zal je beperken

Er is een dunne lijn tussen een goede vriend zijn en het verstoren van de privacy van je Er is een dunne lijn tussen een goede vriend zijn en het verstoren van de privacy van je medemens. Ik zou zelfs zeggen dat het een heel dunne lijn is. Niets is vervelender als je wilt slapen of werken en je kotgenoot is luidkeels Clouseau mee aan het zingen (bijvoorbeeld). Dus denk aan je vrienden en denk eraan dat je niet de enige bent die daar slaapt!

5/ Ruzies zal je vermijden

Op kot leven met iemand betekent een jaar lang dagelijks bij elkaar zijn. Met andere woorden, je kunt maar beter alles goed doen en ruzie vermijden. Een grote ruzie aan het begin van het jaar kan de rest van het jaar verpesten. Als je niet een jaar lang wilt doen alsof, weet je wat je moet doen (of beter wat je niet moet doen)!

6/ Toiletten zal je schoonhouden

Een flat delen betekent ook een douche en een toilet delen. Niet altijd gemakkelijk voor hygiëne freaks. Tegelijkertijd is het geen pretje om haren uit de doucheput te moeten trekken omdat het water niet meer stroomt. Dus als je punten wilt scoren, wees dan een echte huisvrouw of man!

7/ GEEN one night stands met je kotgenoten

We eindigen met een basisregel die tegenwoordig steeds moeilijker na te leven lijkt te zijn. Ik heb het natuurlijk over incest (het hebben van een one night stand met een huisgenoot).Samenwonen leidt soms tot intiemere relaties met bepaalde mensen in het kot. Wees voorzichtig… Want als het in het begin goed gaat, vergeet dan niet dat jij en je kamergenoot twee kwartalen lang minstens 5 dagen per week samen zullen zijn.

Leven jullie deze 7 geboden na? Laat het ons weten op onze Instagrampagina!

Written by Kotplanet

What do you think?