in ,

Wat te doen tijdens je blokpauzes?

De blok is echt de periode die alle studenten vrezen. Maar maak je geen zorgen, je kan het en je zal er goed doorheen komen. Natuurlijk moet je studeren, maar je moet je hoofd ook af en toe eens moeten leegmaken! Daarom mag je de pauzes, die je helpen om goed te studeren, niet verwaarlozen. We hopen op nul herexamens! 

1/ Het is aangeraden om gemiddeld 9 uur per dag te studeren om goed te zijn.

Vergeet wel niet om de twee uur te pauzeren. Je kan ze wat uitrekken tijdens lunch om de dag te breken. Zodra je je typische dag hebt vastgesteld, probeer je daaraan te houden. Na een week zijn je hersenen geconditioneerd aan deze manier van werken, waardoor je efficiënter kan studeren. 

2/ Verwaarloos je slaaptijd niet! 

Een vermoeid brein werkt niet goed. En laten we eerlijk zijn, als je slaaptekort hebt, ga je gemakkelijker uitstellen en bouw je een achterstand op. Het is ideaal om 8 uur slaap te krijgen, maar je kan ook de ‘kunst van het dutten’ beoefenen, zolang het niet langer duurt dan 20 minuten en het tussen 13 en 15 uur is. Je houdt best een bepaald ritme aan, zodat je hersenen eraan kunnen wennen. 

3/ Verwaarloos je sociaal leven niet! 

De hele tijd opgesloten zitten, is niet goed voor je mentale gezondheid. Je hebt menselijk contact nodig. Je kat of je hond is niet genoeg… Aarzel niet om tijdens je pauzes met je familie, je vrienden of zelfs je buurman te praten. Je kan je studiedag nabespreken en hen uitleggen welk vak je moet studeren. Zo kan je eigenlijk ook een beetje samenvatten wat je net hebt geleerd, maar vooral omdat het een geweldige manier is om te onthouden. Maar het belangrijkste is om met andere uit te wisselen, maar ook om je hoofd leeg te maken. 

4/ En waarom niet profiteren van deze pauzes om een frisse neus te halen?

We weten dat je van kerstfilms met warme chocolademelk houdt. Maar voor de TV zitten, een aflevering van je favoriete serie kijken of door social media scrollen, is wat je vooral moet vermijden! Het beste is om al deze technologie achter je te laten en te gaan wandelen. Ook al staat de blok op het punt je te doden, je zal je weer levendig voelen. Een beetje frisse lucht, de vogels die fluiten, de wind die je gezicht streelt. De schoonheid van het landschap zal je verbazen en al je zorgen doen vergeten. 

5/ Wat als je deze pauzes gebruikt om te sporten? 

Het is bewezen dat sporten invloed heeft op je moraal en de productiviteit om de intensieve blok te overleven. Pauzes stellen je inderdaad in staat om wat tijd voor jezelf te nemen, maar als ze ook nog eens productief zijn, kan dat alleen maar goed zijn! Je kent het gezegde: een gezonde geest in een gezond lichaam! Dus voilà, trek je sportschoenen aan. Ga hardlopen, doe wat push-ups, doe wat yoga of ga naar de sportschool. 

6/ Voel je je wat minder sportief, dan is dit een gelegenheid om je vrije tijd te gebruiken om lekker te koken.

Idealiter kook je gezonde maaltijden om tijdens de blok een gezonde levensstijl te behouden en je studievaardigheden te verbeteren. Als je je lunch kookt, zal je gemotiveerder zijn om te studeren omdat je weet wat je tijdens je volgende pauze kunt verwachten! Je kan ook wat bakken, zoals een appelcrumble, of zelfs een chocoladetaart, als beloning voor je harde werk. Je familie of huisgenoten zullen er zeker blij mee zijn! 

7/ Na deze lange uren van sobere stilte en eenzaamheid is het misschien tijd om naar muziek te luisteren?

Zo kun je aan iets anders denken en even ontsnappen. En dankzij dit, ben je meer zen. Als je een zanger of zelfs een danser bent, is dit het moment om je te laten gaan en je artistieke bekwaamheid te uiten.

Dit is even jouw moment, dus geniet ervan.

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Robin Nicolas

What do you think?