in ,

5 voordelen van vechtsporten voor studenten

@Pexels - RDNE Stock Project

Ben je op zoek naar een uitdagende hobby, maar weet je niet goed wat? Dan is een vechtsport misschien wel wat voor jou! Nee, we hebben het niet over Kung Fu Panda, Karate Kid of Cobra Kai, maar lees toch zeker verder. Kotplanet geeft je namelijk maar liefst vijf voordelen van vechtsporten voor studenten.

Sporten en je studies combineren, hoe doe je dat? Check snel onze tips en ontdek het snel!

1/ Je leert jezelf verdedigen

Het eerste – en misschien wel meest voorkomende – voordeel van het beoefenen van een vechtsport, is dat je leert om jezelf te verdedigen. Je krijg tal van basisprincipes aangeleerd die er onder andere voor zorgen dat je alerter wordt voor potentieel gevaar en in staat bent om jezelf te verdedigen indien nodig. Let op! Het hoofddoel van zelfverdediging is niet om de confrontatie aan te gaan, maar om jezelf in veiligheid te brengen. Jezelf verdedigen betekent dus niet enkel dat je fysiek je mannetje leert staan, maar eveneens dat je jezelf niet in gevaarlijke situaties brengt.

2/ Je bouwt discipline op

Wanneer je een vechtsport beoefent, leer je niet enkel om jezelf te verdedigen, maar je bouwt ook discipline op. Dit is zeer waardevol voor zowel je privéleven als professionele carrière. Door discipline op te bouwen leer je enerzijds jezelf onder controle houden bij verleidende of moeilijke situaties. Anderzijds leer je ook door te zetten en consistenter te zijn, wat onder meer belangrijk is bij het volgen van trainingsprogramma’s, het respecteren van regels en het luisteren naar de instructies van de coach. Meer discipline betekent ook dat je verantwoordelijker wordt in jouw denken en handelen, alsook hoe je omgaat met anderen. Als dat geen mooie eigenschap is van vechtsport…

3/ Je wordt mentaal veerkrachtiger

Studenten die een vechtsport beoefenen, doen dit met vallen en opstaan. Of je nu in competitie speelt of niet, je zal in de loop der tijd ongetwijfeld geconfronteerd worden met uitdagingen, tegenslagen en stress. Geleidelijk aan leer je hier ook mee omgaan, waardoor je mentaal veerkrachtiger wordt. Net als in vechtsport, krijg je in het dagelijkse leven ook uitdagingen en tegenslagen te verwerken. Mentale veerkracht is dus cruciaal om met deze situaties om te gaan.

4/ Je wordt doelgerichter

Net als andere sporten, stellen vechtsporten je als student in staat om doelen te stellen voor jezelf. Denk hierbij maar aan het behalen van een nieuwe gordel, het deelnemen aan toernooien of zelfs het verbeteren van bepaalde technieken. Eens je een doel voor ogen hebt, wil je er alles aan doen om deze zo snel mogelijk te bereiken, toch? Doelgerichtheid is eveneens een kenmerk dat je goed van pas komt in je dagelijkse leven en je studies.

5/ Je maakt nieuwe vrienden

Last but not least zal het beoefenen van een vechtsport er ook voor zorgen dat je nieuwe mensen ontmoet en nieuwe vrienden maakt. Je wordt lid van een nieuwe community waarbij jullie minstens al één passie gemeenschappelijk hebben. Een vechtsport beoefenen heeft enorm veel voordelen voor je. Misschien heb jij binnenkort niet enkel een nieuwe hobby, maar ook enkele nieuwe vrienden voor het leven?

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?