LIFESTYLE

Onveiligheid tijdens het uitgaan 

Op een avond zaten we op kot te eten met onze kotgenoten. Een van mijn kotgenoten vertelt dat een van haar vriendinnen gedrogeerd is geweest op een feestje en dat ze gelukkig iemand tegenkwam die haar naar de eerste hulp bracht. Het komt vaker voor in discussies onder studenten: onveiligheid tijdens het uitgaan. Drugs in drank, aanranding, pesten en steekpartijen. Of het nu van dichtbij of veraf is, via vrienden of kennissen, we zijn er waarschijnlijk allemaal al mee geconfronteerd op onze studentenfeestjes.

1/ Het gevoel van onveiligheid 

Het gevoel van onveiligheid tijdens feestjes neemt steeds meer toe. Ondanks de veiligheidsmaatregelen (bewakers en fouilleringen) die tijdens evenementen op de campus worden genomen, bestaan er nog veel mazen in het net. Dit leidt tot te veel misbruik, waaronder drugsgebruik, verkrachting en aanranding. Veel studenten voelen zich niet veilig, worden achterdochtig en zijn bang wanneer ze naar feestjes gaan, terwijl ze gewoon plezier willen maken.

2/ Hoe reageer ik? 

Hoe moet je als student nu reageren wanneer je geconfronteerd wordt met deze aanrandingen, drugs en verkrachtingen. Het is aan de studenten om zich aan te passen door voorzichtig te zijn met hun drankjes. Dan voelen ze zich schuldig als er toch iets gebeurt, want ja, sommige mensen zullen zeggen dat je maar voorzichtig had moeten zijn met je drankje of dat je maar niet zoveel moest drinken. 

Een andere oplossing wanneer je je wil ontspannen zonder elke 30 seconden op je drankje te letten, is om grote stukken plakband op je drankje te plakken. Sommige cafés hebben ook “glass tops” die je op je glas kan zetten zodat het helemaal bedekt is. Beseft iedereen hoeveel moeite je als student moet doen om een rustige avond te hebben? In wat voor wereld leven wij?

3/ Hoe zit het scholen en universiteiten?

Studentenverenigingen zijn vaak de zondebokken van deze situaties. En toch wordt het heel moeilijk om te vechten tegen deze agressies die op elk moment, op elke avond kunnen gebeuren. Als lid van een vereniging bij de ULB hebben we het onderwerp al tientallen keren besproken en er is nog geen wonderoplossing gevonden. De enige ‘oplossing’ die sommige studentenverenigingen hebben gevonden om de schade te beperken, was hun bal annuleren voor de veiligheid van iedereen. 

Sommige studenten vinden dat scholen en universiteiten niet goed optreden en dat er een gebrek aan ondersteuning is. Er bestaan plaatsen op de campus om slachtoffers van seksuele intimidatie en geweld te ondersteunen, maar dat is niet genoeg. Sommige scholen willen een screeningsysteem opzetten aan het einde van feesten op de campus, maar het valt nog te bezien of dit zal worden uitgevoerd.

4/ Het is niet jouw schuld 

Weet dat als je op een dag (en ik hoop dat het jou nooit overkomt), gedrogeerd en aangerand wordt, het op geen enkele manier jouw schuld is. Je bent niet verantwoordelijk voor wat er met jou gebeurt. De enige die verantwoordelijk is, is je aanvaller. Als je je onwel voelt op een feestje, ga dan naar een veilige plaats (een plaats waar gekwalificeerde mensen weten wat je moet doen afhankelijk van je toestand) als die er is of naar mensen die je vertrouwt. Leg hun de situatie uit. Zij zullen je helpen en doen wat nodig is om je te helpen. Als je beseft dat iemand gedrogeerd is, breng hem of haar dan naar een veilige plaats als die er is. Als je niet weet wat je moet doen, neem dan contact op met de hulpdiensten. 

Zorg goed voor jezelf. Helaas leven we niet in een zorgeloze wereld, maar we rekenen op je steun. Elkaar helpen is onbetaalbaar in de wereld waarin we leven. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite