in ,

10 goede voornemens voor een student

@Pexels - Polina Kovaleva

Het jaar is al begonnen, maar je kan nog steeds goede voornemens maken. De kerstvakantie is voorbij, iedereen is langzaam aan het bijkomen van de laatste raclettes en andere feestelijke maaltijden en de laatste confetti van het nieuwjaarsfeest wordt verzameld. 

Dit alles betekent dat dit jaar ten einde loopt en dat de zogenaamde “goede” voornemens die je jezelf vorig jaar beloofde, ver achter je liggen. Misschien zeg je elk jaar hetzelfde tegen jezelf, maar je weet dat dit jaar het wordt! Dit jaar wordt jouw jaar: het jaar waarin je er echt in zal slagen om alle uitdagingen die je jezelf stelt, aan te gaan. En als je een beetje inspiratieloos bent, kijk dan eens naar deze lijst met 10 voornemens die je in 2023 zeker moet nakomen.

1/ Begin met sporten 

… omdat het zeker het meest voorkomende voornemen is, maar ook het voornemen die het minst vaak wordt nageleefd. Toch moet het heel uitmaken van dit lijstje. Ben je al een hardloper in de ochtend, gym in de middag en stretchen in de avond – persoon? Goed voor jou! Dit voornemen is meer voor degenen die liever in de zetel pizza eten en Netflix kijken. Kom op, trek je sportschoenen aan en let’s go! 

2/ Verminder je afval 

… want dit kan je doen op kot! Ben je nog niet klaar om de sprong te wagen naar herbruikbaar toiletpapier? Dat snap ik, maar we kopen allemaal nog steeds voorverpakte dingen en eigenlijk zouden we gemakkelijk ons plastic afval kunnen verminderen. Neem de volgende keer dat je inkopen gaat doen een herbruikbare tas en kleine stoffen zakjes mee voor je groenten en fruit. Om voedselverspilling te vermijden, kan je een maaltijd delen met een van je kotgenoten. Een goed voornemen voor de planeet!

3/ Ga buiten je comfortzone

… want daardoor groei je en krijg je zelfvertrouwen. Ga ten minste één iets doen dat je nooit durfde. Of het nu gaat om een groot avontuur, spreken in het openbaar, praten met de persoon die je leuk vindt of gewoon vaker het huis uit gaan, er ligt altijd een uitdaging in het verschiet. 

4/ Haal af en toe wat frisse lucht

… omdat Kotplanet in zit met je mentale welzijn tijdens de blok en examens. Dwing jezelf om tijdens je pauzes naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Je zal je meteen meer gemotiveerd voelen. Blokpauzes heb je nu eenmaal nodig.

5/ Ga vroeger slapen

… want dit goede voornemen is ook een klassieker. We weten allemaal hoe belangrijk slaap is. Zeker voor het studeren, je lichamelijke conditie en je mentale gezondheid. Dankzij deze nieuwe gewoonte zal je geen pandaogen meer hebben en zal je een uitgeruste student zijn!

6/ Stop met stressen 

… omdat het een Zen-jaar moet worden. Dit voornemen is voor alle studenten die moeite hebben met stress, vooral tijdens de examens. Just breathe. Alles komt goed en vertel jezelf dat, over een paar jaar, de examenperiode slechts een verre herinnering zal zijn. 

7/ Beheer je budget

… omdat je waarschijnlijk wil stoppen met je geld uit te geven aan onnodige dingen. Als student heb je waarschijnlijk een krap budget. Of je ouders je nu elke maand een vast bedrag geven of dat je een aantal studentenjobs moet combineren om alles te kunnen betalen, je weet hoe snel het geld kan gaan. Het lijkt misschien een vervelend taakje, maar overweeg om dit jaar een dagboek bij te houden met daarin al je uitgaven per categorie (eten, school, uitstapjes…). Je zal snel zien waar al je geld naartoe gaat! 

8/ Kuis je kot of kamer regelmatig 

… want er is niets belangrijker dan hygiëne, laten we eerlijk zijn! Als je kamer op een oorlog leek tijdens het eerste semester, profiteer er dan van om, door de start van een nieuw jaar, op een schone lei beginnen. Ruim al je spullen op. Je zal je meteen lichter voelen. 

9/ Check in bij vrienden die je al een tijdje niet hebt gezien 

… omdat je het begin van een nieuw jaar kan gebruiken om weer contact te zoeken met mensen die je uit het oog bent verloren. Wat zou Charlotte nu aan het doen zijn? Zit Cyril al in zijn masterjaar? Vraag het rechtstreeks aan hen!

10/ Stress niet over voornemens die je toch niet zal volhouden 

… omdat… je het rustig moet houden. Voornemens zijn goed om jezelf uit te dagen aan het begin van het jaar, maar je wil ze ook niet je leven laten verpesten. Als je je dit jaar al aan één voornemen hebt gehouden, bingo! 

Hoe dan ook: het wordt niet het jaar van perfectie, maar het jaar waarin je je best hebt gedaan

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips!

Written by Kotplanet

What do you think?