Je hebt het vast al ondervonden wanneer je je e-mail opent, maar sinds de coronacrisis is het aantal phishingmails toegenomen. Via zulke mails proberen criminelen gevoelige informatie, zoals je wachtwoorden en bankgegevens, te weten te komen. Kotplanet geeft je vier tips om phishing tegen te gaan als student.
1/ Controleer het e-mailadres van de afzender
Een phishingmail kan er soms uitzien als een legitiem bericht, waardoor het moeilijk wordt om het onderscheid te maken. Controleer daarom zeker het e-mailadres van de afzender. Soms merk je meteen dat het een vals e-mailadres is, maar soms zijn er ook hele subtiele afwijkingen. Denk maar aan spellingsfouten, extra karakters of een onverwachte domeinnaam.
2/ Deel geen persoonlijke informatie
Wanneer je gevraagd wordt om persoonlijke informatie te delen, wees voorzichtig. De overheid, bijvoorbeeld, zal je niet meteen vragen om dit via e-mail te doen. Wees gefocust en ietwat terughoudend. Als je er geen goed gevoel bij hebt, dan is er vast wat aan de hand.
3/ Open niet zomaar URL’s
Als je de e-mail geopend hebt, blijf dan vooral rustig. In deze e-mail staat mogelijks een URL-link. Ga eerst met je muis over deze link zonder erop te klikken. Er komt dan een kadertje tevoorschijn en zo kan je controleren of het webadres echt is of niet. Ook hier kunnen tal van afwijkingen duidelijk worden, waaronder opnieuw de domeinnaam en spellingsfouten.
4/ Kijk de spelling na
We hebben het inmiddels al eerder gezegd, maar kijk zeker de spelling na! Phishingmails bevatten vaak spelfouten, grammaticale fouten en onjuist taalgebruik. Als je merkt dat dit het geval is, dan heb je waarschijnlijk te maken met een phishingmail.
We hopen je met deze vier tips geholpen te hebben om phishing tegen te gaan. Deel dit artikel zeker met jouw familie en vrienden om ervoor te zorgen dat ook zij niet het slachtoffer worden van cybercriminelen.
Wil je meer tips voor studenten? Bekijk dan zeker onze website.