in ,

4 voordelen van voorlezen voor studenten

@Pexels - Dalia Alrefai

Studenten lezen dagelijks bewust of onbewust. Of het nu gaat om de slides van de docent tijdens een hoorcollege, een socialemediapost op je telefoon of de uitleg van weer maar eens nieuwe opdracht. Maar wanneer las je voor het laatst iets bewust voor aan anderen of zelfs jezelf? Kotplanet geeft zo’n vier voordelen van voorlezen voor studenten.

1/ Taalontwikkeling

Door geregeld teksten voor te lezen aan anderen of gewoon in jezelf, zullen je taalvaardigheid en communicatieve vaardigheden verbeteren. Voorlezen stelt je namelijk bloot aan verschillende woorden en zinsstructuren, waardoor het helpt bij het opbouwen van woordenschat, grammaticale structuur en taalbegrip. Niet enkel lezen, maar ook voorlezen is dus belangrijk om je taal verder te ontwikkelen.

2/ Verbeterde concentratie

Wanneer je een tekst moet voorlezen aan andere mensen, dan moet je geconcentreerd zijn op de tekst en de verhaallijn ervan. Door dit te doen, verbeter je je concentratie en train je het vermogen om je gedurende een langere tijd op een bepaalde taak te focussen. Dit kan heel erg van pas komen tijdens je studies, maar ook tijdens je professionele carrière eens je afgestudeerd bent en op zoek gaat naar een vaste job.

3/ Meer leesplezier

Door voorgelezen te worden en zelf ook voor te lezen, kan je als student een positieve associatie ontwikkelen met literatuur en alles wat daarbij komt kijken. Zij die boeken saai vinden, kunnen het beginnen waarderen als bronnen van kennis en vermaak. Dit zorgt er dan weer voor dat je meer motivatie krijgt om te lezen en mogelijk ook meer zal beginnen lezen.

4/ Versterkte sociale vaardigheden

Voorlezen zorgt voor interactie tussen jou en de persoon – of personen – aan wie je voorleest. Nadat je klaar bent, is er ruimte voor een gesprek over het verhaal, de personages en mogelijke thema’s die aan bod zijn gekomen. Zo kan je je perspectief delen met de andere persoon en omgekeerd. Dit kan helpen om begrip te krijgen voor elkaars mening en je band met deze persoon te versterken.

Voorlezen heeft dus duidelijk wat voordelen voor jou, maar het kan ook gewoon leuk en ontspannend zijn. Met deze vier voordelen hopen we je alvast warm gemaakt te hebben om vaker luidop te lezen. Veel leesplezier! 📖

Wil je meer voordelen voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!

Written by Shane R.

What do you think?