in ,

5 hands-on tips voor een succesvolle stage als student

@Pexels - Tima Miroshnichenko

Sta je voor je eerste stage of verliep je vorige stage niet vlekkeloos? Lees dan zeker verder! De druk om als student een periode mee te draaien binnen een bedrijf of organisatie kan soms overweldigend zijn. Maar geen zorgen, oefening baart kunst. Om je alvast goed op weg te zetten, geeft Kotplanet je vijf tips om je stage succesvol te doen verlopen.

Wil je nog meer tips voor een succesvolle stage? Check dan zeker onze vijf andere tips

1/ Wees proactief

Het is niet altijd vanzelfsprekend om als stagiair(e) je plek te vinden binnen een bedrijf of organisatie. Jij zet je eerste stappen in de sector, terwijl je omringd bent door personen die al enige ervaring hebben in het vakgebied. Toch is het van belang om initiatief te nemen en proactief te zijn. Je hebt al enige kennis en met de tijd zal je ook wat ervaring op doen, waardoor je situaties beter zal kunnen inschatten en je jezelf hier beter aan kunt aanpassen. Proactief werken wordt vaak erg gewaardeerd op de werkvloer, dus wacht zeker niet af. Vraag feedback en ga aan de slag!

2/ Maak een realistische planning

Je stage combineren met je werk en je sociaal leven is soms best wel moeilijk. Ook het aantal opdrachten die je op een stagedag moet voltooien, kan je overweldigen. Het is daarom belangrijk om een realistische planning op te stellen. Dit zowel voor je stage als voor je vrije tijd. Zorg ervoor dat je tijdens je stage niet te veel hooi op je vork neemt en dat je naast je stage voldoende tijd neemt voor jezelf. Het is van groot belang om tot rust te komen.

3/ Netwerken, netwerken en nog eens netwerken!

Tijdens je stage kom je ongetwijfeld in contact met heel wat personen. Niet enkel je stagementor of je collega’s, maar ook externe personen. Het is zeker niet altijd gemakkelijk om als stagiair(e) zomaar in gesprek te gaan met mensen die je niet kent en zeker niet wanneer je een introvert iemand bent. Toch is netwerken heel belangrijk om je professioneel netwerk uit te breiden en je carrièremogelijkheden te verhogen. I can’t stress it enough: netwerken, netwerken en nog eens netwerken! Goede professionele relaties opbouwen en onderhouden zal op korte termijn misschien niet veel opleveren, maar op lange termijn kan dit zeker z’n vruchten afwerpen.

4/ Kom op tijd… duh

Het mag dan wel pas de vierde tip zijn, toch is het de meest ‘basic’ tip: kom op tijd. Niemand houdt van laatkomers en zeker niet op de werkvloer. Het kan natuurlijk zijn dat je eens te laat komt door onvoorziene omstandigheden, zoals het openbaar vervoer. Indien dit gebeurt, contacteer je best meteen je stagementor. Maar wanneer het herhaaldelijk voorvalt, zal het je imago allesbehalve ten goede komen. Wees dus op tijd, want time is money!

5/ Stel jezelf flexibel op

Naargelang de sector en het bedrijf of de organisatie waar je terechtkomt, zal je stage geen 9-to-5 worden. Bereid je dan ook voor om in een dynamische werkomgeving aan de slag te gaan. Het kan al wel eens gebeuren dat je een dringende nieuwe opdracht bovenop je geplande opdrachten krijgt of dat je eens iets langer moet blijven. Stel jezelf dus zo flexibel mogelijk op om de situatie of opdracht tot een goede einde te brengen. Dit zonder over je heen te laten lopen natuurlijk.

We hopen dat deze vijf tips jou goed op weg zullen helpen om van je stage een succesvolle en leerrijke periode te maken. Als we nog een kleine, maar belangrijke tip mogen geven: wees niet te hard voor jezelf. Je stage is een leerproces waarbij vallen en opstaan niet meer dan normaal is. Leg de lat hoog genoeg, maar zorg dat je er wel nog steeds aan kan… en vooral: enjoy the journey. Wanneer je je werk graag doet, voelt het ook minder zwaar aan. Veel succes!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?