in ,

Mijn vriend(in) maakt een moeilijke tijd door, hoe kan ik helpen?

@Pexels- Polina Zimmerman

De lockdowns, online lessen, vele avonden alleen … heel wat studenten hebben het helemaal gehad met de huidige situatie. Een van je vriend(inn)en heeft hiermee te kampen en je zou hem/haar willen steunen? Hier zijn enkele tips om je vriend(in) door deze moeilijke periode heen te helpen.

1/ Maak duidelijk dat het maar tijdelijk is  

Het leven kent ups en downs. Ook al lijkt deze periode eindeloos, mag je niet vergeten dat aan alles een einde komt. Het heeft geen zin te denken dat je je de hele tijd slecht gaat voelen, geen uitweg meer gaat vinden. Iedereen komt er doorheen, zelfs de moeilijkste situaties worden uiteindelijk overwonnen. Denk aan het gezegde, na regen komt zonneschijn!

2/ Minimaliseer de problemen niet

Een van de ergste dingen die je kunt zeggen tegen iemand die het moeilijk heeft, zijn dooddoeners zoals “Er zijn ergere dingen in het leven” of “Zo erg is het niet“. Je mag zeker niet minimaliseren wat je vriend(in) doormaakt. Probeer liever samen met hem/haar naar oplossingen te zoeken, met hem/haar mee te denken en vooral hem/haar duidelijk te maken dat je er niet bent om hem/haar te veroordelen maar wel om te helpen.

3/ Zorg voor afleiding, maak je vriend(in) aan het lachen

Ook al is het dan niet het moment om uitbundig te gaan feesten, toch kun je altijd voorstellen dat hij/zij bij jou een hapje komt eten of gewoon een eindje gaan wandelen. Dit zorgt voor andere gedachten en meer rust in het hoofd. Als je je slecht voelt, is het helemaal geen goed idee om thuis te blijven zitten, opgesloten tussen vier muren, ook al is dat het enige wat je op zulke momenten zou willen doen.

4/ Bij eigen ervaringen stilstaan

Je kunt je vriend(in) misschien helpen door te praten over wat je persoonlijk hebt meegemaakt, hoe je een moeilijke periode bent doorgekomen. Door je verhaal te delen, kun je meehelpen om oplossingen te vinden. Je kunt ook adviseren over wat wel en wat niet te doen, en vooral, het zal nogmaals duidelijk maken dat je er bent en dat je hem/haar niet in de steek laat!

5/ Gewoon er zijn en luisteren

Het klinkt misschien banaal maar als je je slecht voelt, ook al geef je aan liever alleen te zijn, wil je graag weten dat je vrienden en familie er zijn om naar je te luisteren en je te steunen. Zorg er dus voor dat je er altijd bent voor je vriend(in), vertel het hem/haar regelmatig, ook al stuurt hij/zij je soms wandelen. Vat dit nooit persoonlijk op!  Het ergste voor iemand die zich slecht voelt, is mensen langzaamaan zien afhaken, waardoor die persoon zich nog rotter voelt.

Vind ons op Instagram!

Written by Estelle Flament

What do you think?