StudiesTIPS

5 redenen om niet samen met medestudenten je examen na te bespreken

Laten we eerlijk zijn, we hebben het allemaal eens voorgehad dat we na het afleggen van een examen de antwoorden bespraken met andere medestudenten. Nog straffer? Wij doen het waarschijnlijk allemaal nog steeds. Toch is het beter om dit niet te doen om verschillende redenen. Vraag je je af waarom? Dat komt goed uit! Kotplanet heeft zoals altijd aan jou gedacht en geeft je 5 redenen die een antwoord geven op jouw vraag!

1/ Het is voorbij

Dit is misschien de meest logische reden, maar het is belangrijk om je eraan te herinneren dat je er niets aan kunt veranderen. Eenmaal dat je het examen hebt afgegeven, ligt het in de handen van de docent. Het enige wat je kan doen, is wachten op het eindresultaat. Ik weet dat dit niet leuk is om te horen, maar het is wel zo dat erover praten er niet voor zorgt dat je antwoorden zomaar aangepast zullen worden. 

Ondanks dat je er niets aan kunt veranderen, is het belangrijk om gewoon vertrouwen te hebben in jezelf. Natuurlijk heb je je best gedaan en wat de uitslag ook is, dat kan niemand van je afnemen. Probeer positief te blijven!

2/ Ontstaan van twijfels

Wanneer je de antwoorden overlegt met je medestudenten kunnen er onnodige twijfels ontstaan, voornamelijk over het antwoord op een examenvraag. Deze aarzelingen had je misschien niet wanneer je het examen aflegde, maar omdat je medestudent een ander antwoord heeft, ben je onzeker geworden. Daarom is het best om na je examen te vermijden om over het examen te spreken. Uiteraard is het niet verboden om aan elkaar te vragen hoe het examen is gegaan, maar probeer om het zo oppervlakkig mogelijk te houden. 

Wil je graag je rijbewijs hebben, maar je twijfelt nog? Kotplanet laat al je twijfels verdwijnen en leg je uit waarom je als student je rijbewijs moet hebben!

3/ Tijdverlies

Een volgende reden is dat je tijd verliest. Waarom? Dat is simpel. De tijd die je spendeert aan het discussiëren over de antwoorden, kan gebruikt worden om eventueel even te rusten voordat je weer begint te studeren. Stel dat je moet pendelen naar huis, dan weet je dat het soms kan voorkomen dat het openbaar vervoer vertraging heeft, waardoor je misschien later dan verwacht thuis aankomt. Als je beslist om meteen naar huis te gaan, heb je dus meer kans om eerder thuis te zijn.

4/ Het verhindert je om verder te gaan

Verder vormen zulke besprekingen een afleiding tijdens de voorbereiding van je volgende examens. Het is belangrijk om niet te vergeten dat er nog andere examens volgen. Het kan zijn dat je door het gesprek met je medestudenten de hele tijd zit te denken aan jouw vorige examen. Zo kan je elk antwoord dat je hebt geschreven in vraag stellen. Dit levert overbodige stress op en dat is natuurlijk niet goed, want je hebt het examen al afgelegd. Nu is het tijd om je te focussen op het volgende examen.

Het doel is om te slagen op al je examens en om dit te bereiken, moet je al je vakken goed voorbereiden. Blijf dus niet te lang hangen bij het vorige examen en probeer je te concentreren op wat je nog moet doen. Dan komt alles zeker goed!

Ga je binnenkort op kot? Kotplanet deelt met jou welke 5 dingen je zeker moet hebben op kot!

5/ Ontstaan van onnodige competitie

Ja ja, je hebt het goed gelezen, ik spreek over ‘competitie’. Wanneer jullie het examen bespreken en door hebben dat iedereen een ander antwoord heeft, kan het zijn dat er onenigheden ontstaan. Het kan leiden tot onnodige competitie tussen medestudenten, omdat jullie geloven dat de andere persoon fout is en je jezelf steeds vergelijkt met anderen. Met andere woorden, iedereen wil bewijzen dat hij of zij het juiste antwoord kent. Dit is misschien vergezocht, maar zo’n situatie is niet onwaarschijnlijk.


Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite