StudiesTIPS

Wat je middelbare school vergeet te vertellen over je overgang van leerling naar student

Ben je in het middelbaar en zit je in je laatste jaar? Dan weet je waarschijnlijk dat je verschillende keuzes gaat maken, zoals waar je wilt studeren of dat je eerder wilt beginnen werken? Dit zorgt allemaal voor stress! Dankzij je middelbare school heb je misschien de mogelijkheid gehad om naar verschillende opendeurdagen of onderwijsbeurzen te gaan? Of heb je meer informatie gekregen over een bepaalde richting? Toch zijn er dingen die je middelbare school vergeet te vertellen, maar gelukkig is Kotplanet er om je te helpen!

1/ Je richting in het middelbaar is geen indicatie om je studiekeuze te kiezen

Heel vaak denken leerlingen uit het 6de middelbaar dat ze een opleiding moeten kiezen dat een link heeft met een schoolvak waar ze goed in zijn of met hun richting in het middelbaar. Zo denken bijvoorbeeld leerlingen die in de richting Latijn-Wiskunde zitten, dat ze op de universiteit of de hogeschool een opleiding moeten volgen waar het vak wiskunde in voorkomt. 

Wat als ik je vertel dat dit helemaal niet hoeft. Je kan evengoed een opleiding volgen waar je geen voorkennis van hebt. Dat is wat de universiteit of de hogeschool zo aantrekkelijk maakt. Je geschiedenis op de middelbare school heeft geen invloed op je toekomstige ervaring op de universiteit of de hogeschool. Het kan zijn dat je op de middelbare school moeilijkheden ondervond, terwijl je op de universiteit of de hogeschool heel goed bezig bent. Ook al heeft je opleiding niets te maken met de richting die je volgde in het middelbaar. Uiteraard mag je nog steeds een opleiding kiezen die te maken heeft met je studierichting in het middelbaar, maar weet dat dit niet verplicht is. Het belangrijkste is dat je een opleiding kiest waar je echt interesse in hebt.

Ben je op kot en wil je leren om minder je water te verbruiken? Kotplanet legt je uit hoe je dat kan doen!

2/ Je blijft niet per se in contact met al je klasgenootjes van het middelbaar

Na het middelbaar heeft iedereen een keuze moeten maken over het verdere verloop van zijn of haar studies. Zo zijn er sommige klasgenootjes die gekozen hebben om een bepaalde opleiding te volgen die hard verschilt van jouw opleiding. Het gevolg hiervan is dat jullie op verschillende universiteiten of hogescholen eindigen. In het middelbaar waren jullie het gewoon om elkaar elke dag te zien, maar vanaf nu gaan jullie elkaar misschien nauwelijks zien. Dit is heel normaal, omdat we naast onze studies ook andere prioriteiten gaan hebben. Ook leer je misschien andere studenten kennen waarmee je meer tijd gaat spenderen, omdat ze dezelfde richting volgen of op dezelfde campus studeren.

Toch ga ik je ook geruststellen, want echte vriendschap vergaat niet! Oké, jullie zien elkaar niet meer elke dag, maar dat betekent niet dat jullie niet aan elkaar denken. Jullie kunnen altijd een berichtje naar elkaar sturen of gewoonweg afspreken als jullie tijd hebben. Dat is eigenlijk nog beter, want jullie gaan elkaar veel te vertellen hebben. Jullie gaan het gevoel hebben dat er te weinig uren zijn in een dag. Laten we eindigen met een aansluitende quote: “Distance means so little, when someone means so much”.

3/ Iedereen heeft een andere tijdlijn 

We hebben de neiging om ons te vergelijken met onze leeftijdgenoten, maar je moet weten dat iedereen een andere schoolcarrière heeft. Het is niet omdat je vriend(in) er meteen in slaagt om na 3 jaar zijn diploma te behalen dat je niet goed bezig bent. Soms zijn we te streng met onszelf. Het kan zijn dat je verschillende keren van opleiding gaat veranderen, omdat je uiteindelijk heb ingezien dat je het niet leuk vond. Misschien haal je niet meteen voldoende punten op je examens.

Dit kan allemaal voorkomen, omdat iedereen een andere tijdlijn heeft. Sommige studenten hebben meer tijd nodig om iets te vinden dat ze echt leuk vinden, andere studenten vinden meteen hun draai. Het belangrijkste is dat je iets doet dat je leuk vindt en het maakt niet uit hoe lang je erover doet. Vroeg of laat zal je je diploma hebben. Je mag niet vergeten dat je na je studies verwacht wordt om te werken in de sector van je opleiding. Dus dit is ook een goede reden om een opleiding te volgen die jou interesseert.

Je bent het beu om geld uit te geven aan fast fashion en spullen die iedereen heeft? Kotplanet raad je 4 websites aan waar je tweedehands spullen voor studenten kan kopen.

4/ Je leert autonoom te werk gaan

Student zijn betekent ook dat je autonoom wordt in alles wat je onderneemt, bijvoorbeeld op vlak van studeren, studentenjob, vrije tijd… en zoveel meer. In het middelbaar waren we het gewoon om alle deadlines in onze agenda’s te schrijven of dat de leerkracht je meermaals doet herinneren dat je een toets hebt op een bepaalde dag. Dit verandert allemaal wanneer je gaat studeren op de hogeschool of op de universiteit. Hoewel je dit meer voelt op de universiteit, komt het bij beide instellingen voor. 

Vanaf nu zal er van jou verwacht worden om zelf je plan te trekken. Zo zal je les hebben in aula’s met soms 400 andere studenten. Ook zal het niet ongewoon zijn dat een professor je naam niet kent, omdat die aan zoveel studenten lesgeeft. Verder zal je niet altijd verplicht worden om naar de les te komen, ook al is het beter om te komen. Kortom, je krijgt heel veel vrijheid vergeleken met het middelbaar. Op het eerste gezicht klinkt dit leuk, maar het is niet altijd evident om autonoom te zijn. Dus je gaat je heel goed moeten organiseren.

Wil je nog meer gelijkaardige artikels lezen, vergeet ons dan niet te volgen op onze website. Of als je vragen hebt, stuur ons een bericht op Instagram.

What's your reaction?

Related Posts

Partner

4 misvattingen over contactlenzen 

Draag je een bril en overweeg je om over te stappen op contactlenzen, maar hoor je steeds weer oneindig veel geruchten die je tegenhouden? Kotplanet begrijpt je volledig. De stadslegendes over lenzen zijn net zo talrijk als…

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite