GezondheidLIFESTYLE

4 manieren om als student om te gaan met cyberpesten

Sociale media is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en uit ons leven. Ook als student is het een snelle, eenvoudige en leuke manier om contact te houden met elkaar. Toch wordt het niet altijd gebruikt zoals het hoort. Misschien ben jij al het slachtoffer – of een getuige – geweest van cyberpesten, maar hoe ga je ermee om? Kotplanet geeft je vier manieren om als student om te gaan met cyberpesten.

1/ Blijf rustig

Op pesten staat geen leeftijd. Ook bij studenten en volwassenen gebeurt het nog steeds. Digitale media zijn daar dan ook geen uitzondering op. Maar wat kan je doen als je het slachtoffer of een getuige bent van cyberpesten? Het is niet altijd eenvoudig, maar probeer rustig te blijven. Ga als slachtoffer niet meteen in de tegenaanval en probeer je niet van je stuk te laten brengen door pesters. Ook als getuige is het belangrijk dat je de pester niet meteen in de haren vliegt, maar je ontfermt over het slachtoffer.

2/ Rapporteer en blokkeer

Als slachtoffer heb je logischerwijs geen controle over het pestgedrag van anderen. Het enige waar je controle over hebt, is hoe je er zelf mee omgaat. Hierboven vertelden we je al om te proberen rustig te blijven, maar we hebben natuurlijk allemaal onze limieten. Blijft de andere persoon doorgaan, dan kan het een goed idee zijn om hem of haar te rapporteren en zelfs te blokkeren. Het doel van sociale media is niet om jouw leven zuur te maken!

3/ Bewaar bewijsmateriaal

Het online pestgedrag kan behoorlijk snel verergeren. Gemene berichten, afbeeldingen of andere vormen, het stapelt zich maar op. Als je besloten hebt om stappen te ondernemen, zodat de pester gesanctioneerd wordt, dan is het belangrijk om bewijsmateriaal te bewaren. Alle berichten, afbeeldingen en andere zaken die gestuurd werden, hou je best bij. Zo kan je aantonen wat er zich juist heeft afgespeeld zonder dat dit ontkend kan worden door de pester.

4/ Zoek steun

Het is tenslotte belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat het niet jouw schuld is dat iemand besloten heeft om jou te pesten. Zoek daarom zeker steun bij je familie en vrienden. Ook docenten – bijvoorbeeld – zouden een luisterend oor kunnen bieden en je advies kunnen geven. Sluit jezelf dus zeker niet af en praat erover met anderen. Dit kan je helpen om rust te vinden en hun inzichten en perspectieven te horen om zo met de situatie om te gaan.

We willen natuurlijk dat je nooit in zo’n situatie terechtkomt, maar mocht je toch het slachtoffer of een getuige zijn van cyberpesten, dan hopen we dat deze vier tips je toch kunnen helpen om hiermee om te gaan. Stay strong! ❤️‍🩹

Wil je meer content voor studenten? Volg ons dan zeker op Instagram!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite