in ,

4 manieren om als student om te gaan met een break-up

@Pexels - Andrew Neel

Liefde is iets moois en als mens kunnen we ook niet zonder. Alleen doet het soms ook enorm veel pijn, zeker wanneer je relatie op de klippen loopt en je nog gevoelens hebt voor je ex. Kotplanet wilt je graag doorheen deze moeilijke periode helpen en geeft je daarom vier manieren hoe jij als student kan omgaan met een break-up.

Weet je niet hoe je je familie en vrienden over je break-up moet vertellen? Check dan zeker onze tips!

1/ Focus op jezelf

Je relatie is net geëindigd en je bent compleet overstuur. Het is ons bijna allemaal al wel eens overkomen en het is ook compleet normaal dat je je zo voelt. Er gaan ontzettend veel gedachten en gevoelens door je heen. Wat moet je nu doen? Probeer ten eerste eventjes tot rust te komen. Accepteer de pijn en focus op jezelf. Je hart is gebroken en het is tijd om de stukjes weer aan elkaar te lijmen. Ga dus niet in een nieuwe relatie, want je gaat je er niet beter door voelen. Neem de tijd om jezelf weer op de rails te krijgen en concentreer je op zaken die je echt belangrijk vindt, zoals je studies.

2/ Praat of schrijf over je gevoelens

Het is belangrijk om je gevoelens en gedachten niet op te kroppen. De kans is groot dat je door een rollercoaster aan emoties zult gaan. Het kan daarom goed zijn om een persoonlijk dagboek bij te houden, waarin je dagelijks schrijft hoe je je voelde tijdens de dag. Schrijf ook zeker de positieve zaken in je leven op! Als het even niet zo goed gaat, dan heb je altijd een houvast om je eraan te doen herinneren dat het leven ook mooie en leuke zaken voor je in petto heeft.

Het is daarnaast ook belangrijk om je open te stellen voor je dierbaren. Spreek er bijvoorbeeld over met je ouders of je beste vriend(in). Wanneer je toch liever bepaalde details voor jezelf wilt houden, dan kan je best langsgaan bij een therapeut. Deze persoon kan je op een professionele wijze verder helpen en staat ook compleet neutraal in het verhaal, waardoor je niets voor jezelf hoeft te houden.

3/ Vermijd contact met je ex

De tijd die je nodig hebt om je over de relatiebreuk te zetten, is persoonlijk. De ene persoon slaagt er in om iets sneller de draad weer op te pikken dan de andere en dat is oké. Maar wat je ook doet en hoe lang het je ook neemt, vermijd elke vorm van contact met je ex. Soms zal je de neiging hebben om een berichtje te sturen om te horen hoe het met hem of haar gaat of wil je pakweg zijn of haar Instagram eens checken. Please don’t! Het kan ongewilde emoties oproepen of misschien zelfs misverstanden creëren die enkel je herstelproces zullen vertragen.

4/ Verzet je gedachten

Je hoeft natuurlijk niet constant over je gevoelens en gedachten te spreken of er zelfs over na te denken. Om je te helpen op jezelf te focussen en elke vorm van contact met je ex te vermijden, is het belangrijk om je gedachten te verzetten. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan sporten of een deugddoende wandeling maken, maar evengoed een boek lezen of een film kijken. Sluit jezelf niet op! Alleen in je kamer zitten en naar heartbreak songs luisteren, gaat je enkel maar dieper in de put duwen. Ga lekker naar buiten met vrienden of familie en probeer zo om langzaam aan de draad weer op te pikken. Voor je het weet, voel je je weer een beetje beter.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?