in , ,

Waarom je je niet moet schamen dat je geen alcohol drinkt

@Pexels - Polina Tankilevitch

‘Drink je geen alcohol? Waarom?’. Deze vraag wordt vaak gesteld met het grootste onbegrip – en op een toon van minachting. Het is een klassieker voor mensen die geen alcohol drinken (wat de reden ook achter de keuze is). En in zulke gevallen is het beter om een reden te hebben (en een goede!), want sommige mensen lijken niet te begrijpen dat alcohol niet nodig is voor plezier en dat het niet voor iedereen goed is. Dus, vandaag ga ik de mensen die hun keuze om geen alcohol te drinken voortdurend moeten rechtvaardigen, helpen. In welke context dan ook. Want, het vermijden van alcohol is niets om je voor te schamen, integendeel! 

1/ Goed voor de gezondheid 

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende reden: geen alcohol drinken betekent voor jezelf zorgen! Inderdaad, welke betere reden kan je geven dan voor je lichaam en geest te willen zorgen? Ik weet al wat mensen zullen zeggen: ‘Ja, maar alcohol geeft je een goed gevoel, het is aangenaam en in kleine hoeveelheden is het niet gevaarlijk’. Ik ga de zeepbel van vele mensen doorprikken, want zelfs in zeer kleine hoeveelheden vernietigt alcohol het lichaam langzaam. Hier volgt een korte lijst van enkele ziekten – fysiek of psychisch – die alcohol kan veroorzaken op korte of lange termijn (en ongeacht de hoeveelheid alcohol die wordt ingenomen): kanker (slokdarm, dikke darm, borst, keelholte, mond…), hart- en vaatziekten (risico op hartaanval, beroerte…), cirrose, geheugen-, aandachts- en/of concentratieproblemen, dementie, epileptische aanvallen, spijsverteringsziekten en zelfs angst en depressie bij overmatig gebruik. Kortom: alcohol is niet goed

2/ Goed voor de portemonnee 

Als je ooit al in een niet al te drukke nachtclub of bar bent geweest, zal je waarschijnlijk de hoge prijzen van alcohol – vooral van cocktails – hebben opgemerkt. Dat is echt een budget waar je rekening mee moet houden als je gewoon een avondje uit bent met vrienden (vooral omdat alcohol leidt tot meer alcohol, dus het onwaarschijnlijk is dat je het bij een drankje houdt). Drink je geen alcohol? Wel, de volgende keer dat je vrienden je shamen met ‘Dat is flauw, je verpest de sfeer, kom op, neem ook een drankje!’, herinner jezelf dan gerust aan al het geld dat je zal uitsparen door je verstandige keuzes. 

3/ Goed voor de maatschappij 

Ik weet wat je denkt: ‘Wat heeft de maatschappij met drinken te maken?’. Op zich heeft het er niets mee te maken. Sommige mensen drinken alcohol, anderen niet. Maar soms moet je bedenken dat er veel sociale druk is om te drinken. Drinken wordt in onze maatschappij vaak geassocieerd met een ‘coole’ houding. Als je niet drinkt, niet naar feestjes gaat, niet elk weekend naar feestjes gaat, ben je waarschijnlijk saai. Veel mensen vervallen op die manier in alcoholisme: het begint met de onschuldige intentie om plezier te hebben op feestjes, gevolgd door het psychologische verband tussen alcohol en plezier: ‘Als ik niet drink op feestjes/clubs, heb ik geen plezier’, voordat ze alleen beginnen te drinken, gewoon om een beetje positieve emotie te voelen in hun dagelijks leven. 

Ik kom nu dus tot wat ik wil zeggen: dit is goed nieuws voor de samenleving, want door dit soort mentaliteit zullen mensen steeds meer begrijpen dat drinken niet synoniem staat met plezier maken en geliefd worden. Je hoeft niet te drinken om cool te zijn. Ik kan dit niet genoeg benadrukken, maar het enige wat je echt cool kan maken (tenminste in de ogen van de juiste mensen) is jezelf zijn (en er trots op zijn)…

Tot slot wil ik je eraan herinneren aan iets dat even essentieel als vanzelfsprekend is: zolang je gelukkig bent, je anderen niet kwetst en jezelf niet kwetst, doe dan wat je wil. We mogen tenslotte niet vergeten dat we maar één leven hebben. We kunnen er net zo goed van genieten, maar altijd met respect voor anderen en jezelf! En een kleine herinnering voor de mensen die wel drinken en die zin hadden om mijn artikel te lezen (welkom): drink niet als een vis, je zal er spijt van krijgen op een gegeven moment. Vergeet ook niet dat mensen allemaal een reden hebben om dingen wel of niet te doen. Of je deze reden nu begrijpt of niet, het is niet aan jou om te oordelen of proberen je vrienden te overtuigen (een beetje plagen is prima, maar ken de grenzen van de mensen om je heen).

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Lisa B.

What do you think?