Ik denk niet dat ik moet uitleggen wat tatoeages zijn, gezien hun populariteit en het aantal mensen dat ze elke dag laat zetten. Veel studenten bezwijken eraan tijdens hun universitaire studies. Om je een idee te geven: elk jaar besluiten 500.000 Belgen om de sprong te wagen en een tatoeage te zetten. Budget, praktische informatie, verzorging… We vertellen je alles in dit artikel!
Een snelle check alvorens we tot de kern van de zaak komen: als je een besmettelijke, dermatologische, auto-immuun of andere ziekte hebt, aarzel dan niet om met je arts te overleggen of je veilig een tatoeage kan laten zetten. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Verlangens en ideeën
Natuurlijk begint zo’n beslissing om een tatoeage te zetten met twee essentiële elementen: wil je een tattoo en heb je ten minste een vaag idee over het soort tatoeages dat je wil? Wees niet bang om onderzoek te doen en ook door de accounts van verschillende tatoeëerders te gaan! Geloof me, er kunnen een miljoen ontwerpen en mogelijke ideeën door je hoofd spoken voordat je DE tattoo vindt die je wil. Dus, mijn eerste advies is: overhaast je niet! De beslissing om een tatoeage te zetten, kost tijd en je kan op elk moment van gedachten veranderen. Ik heb nooit in deze situatie gezeten, maar ik kan me voorstellen dat het vreselijk onaangenaam moet zijn om een tatoeage te zetten… en er dan een paar dagen/weken/maanden later spijt van te hebben. Kortom: denk goed na en zet geen tatoeage van je naam van je partner (please don’t).
Ervoor
Voila, je hebt eindelijk beslist over het ontwerp en de plaats van je tattoo. Alles ging goed met de tatoeëerder en de afspraak is gemaakt, maar het is nog niet voorbij!
Er zijn enkele regels die je moet volgen om je ervaring soepel te laten verlopen. Er zijn 5 basisprincipes die je absoluut moet begrijpen voor het echte moment: drink geen alcohol (dat verdunt het bloed en vertraagt het genezingsproces), neem geen drugs (voor dezelfde redenen als alcohol), slaap goed (zodat je spieren ontspannen zijn en je geest tot rust komt), eet goed (je zou kunnen flauwvallen van de pijn als je lichaam geen energie heeft), drink veel water (ik hoef je niet uit te leggen waarom water essentieel is voor je lichaam!) en scheer je gekozen lichaamsdeel niet (de tatoeëerder zal het wel doen). Vertel jezelf niet dat je ‘iemand anders’ bent en dat je kan doen wat je wil omdat het ‘toch geen effect zal hebben’. Geloof me, het is beter om je geluk niet te provoceren en het in plaats daarvan aan jouw kant te zetten! Je moet onthouden dat je tatoeage op je lichaam een open wonde is. En een goede conditie vooraf betekent dat je uiteindelijk je tattoo op de best mogelijke manier kan zetten.
Achteraf
Voilà! Je tattoo is klaar! Gefeliciteerd, ik hoop dat het je bevalt, maar daar eindigt het niet! Als je er klaar mee bent, vergeet hem dan zeker niet schoon te maken. Elke tatoeëerder raadt andere behandelingen en crèmes aan, dus daar ga ik niet op in. Ik kan je wel een paar dingen vertellen waar alle tatoeëerders het over eens zijn. Ten eerste: ga niet in de zon! Je mag niet bruinen (want dan verzwakt je huid en verandert de kleur van je tattoo), maar je mag ook niet verbranden. Ten tweede: ga niet zwemmen, in het zwembad of in de zee. Contact met water vertraagt het genezingsproces en verhoogt de kans op infectie. Tenslotte: niet krabben. Je tattoo zal na een paar dagen vervellen en jeuken. Verwijder de dode huid niet en krab niet, hoe vervelend het ook is. Je riskeert het genezingsproces te vertragen en jezelf te kwetsen. Laat het proces zijn gang gaan.
Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!