in ,

7 murals die je als student moet zien in Brussel

@Pexels - Brett Sayles

Als student in Brussel kan het gewoon niet anders dan dat je al vaak stripmuren en streetart bent voorbij gelopen. De grote en indrukwekkende kunstwerken geven letterlijk en figuurlijk extra kleur aan onze hoofdstad. Om dit extra in de spotlight te zetten, geeft Kotplanet je zo’n zeven murals die je als student moet zien in Brussel.

Sta je voor jouw eerste studiejaar in Brussel? Check dan zeker onze tips!

1/ De Smurfen

Laten we meteen van start gaan met een speciale mural van een heel bekend stripverhaal. Als kind heb je mogelijks urenlang strips gelezen of afleveringen bekeken van De Smurfen. Naar aanleiding van hun 60ste verjaardag, kregen de blauwe helden van Peyo in 2018 een eigen stripmuur aan het Centraal station. Urbana Project kreeg de eer om de muurschildering te voltooien op het plafond van de doorgang van de Putterij. Wist je dat niet zo ver van deze mural ook een Smurfen-standbeeld staat? Je kan de mural bekijken aan station Brussel-Centraal. Het standbeeld kan je bekijken aan de Hortagalerij in de Grasmarkt Straat 116.

2/ Mother

Mother van de Poolse kunstenaar Sainer is een mural die meteen in het oog springt in de Noordwijk. Het werd geschilderd in 2016 en raakt een onderwerp dat niet zo vaak voorkomt in streetart, namelijk familie. Op de muur is een moeder met haar twee kinderen te zien. De moeder, wiens gezicht iets meer in duisternis verscholen zit, houdt het kleinste kindje in haar armen, terwijl het andere kindje achter haar staat met een stukje lijsterbes in haar handen. Ook al is de mural open voor interpretatie, toch staat de lijsterbes in de Slavische cultuur symbool als een waarschuwing voor naderend gevaar. Je kan de mural bekijken Simon Bolivarlaan 36.

3/ Astérix & Obélix

Het mag dan wel een Franse stripreeks zijn, toch heb je ongetwijfeld al van Astérix gehoord. Het stripverhaal was zo succesvol dat het zelfs in meer dan 100 talen werd uitgegeven en er meerdere tekenfilms en films van werden gemaakt. Niet zo ver van Parijs kan je zelfs een echt themapark bezoeken! Maar wat is de link met Brussel en België dan? In 1950 ontmoetten scenarist René Goscinny en tekenaar Albert Uderzo elkaar in Brussel. Nadat ze enkele projecten uitgevoerd hebben samen, werden de iconische Galliërs Astérix en Obélix geboren. De stripmuur werd in 2005 geschilderd door het kunstcollectief Art Mural en is gebaseerd op een originele creatie van Uderzo uit het album Astérix op Corsica. Je kan de mural bekijken in de Washuisstraat 33.

4/ REVLT!

REVLT! werd door de jonge tekenaar FSTN verwezenlijkt in het kader van de gelijknamige tentoonstelling in 2018. Dat was het jaar van de contestatie, ter gelegenheid van 50 jaar Mei 68. Het is slechts één van de kunstwerken van FSTN en net als met de andere murals, probeert de kunstenaar voorbijgangers te doen nadenken. De artiest wilt enerzijds de donkere zijde van de wereld waarin we leven aantonen, maar anderzijds ook de humoristische kant. Het kunstwerk is gebaseerd op de ontsporingen van de maatschappij waarin we leven. Je kan de mural bekijken op de hoek van de Leopoldstraat en de Wolvengracht.

5/ Suske & Wiske

Sinds 1995 kan je ook de stripmuur van de bekende stripreeks Suske & Wiske in Brussel bewonderen. De mural is een project van kunstenaars Georges Oreopoulos en David Vandegeerde van Art Mural, naar een origineel ontwerp van stripauteur -en tekenaar Paul Geerts. Geerts werkte drie jaar lang samen aan Suske & Wiske met bedenker Willy Vandersteen tot hij de stripreeks vanaf 1972 geleidelijk aan overnam. Je vraagt je misschien af wat Suske & Wiske met Brussel te maken hebben? Wel, Vandersteen heeft bijna 15 jaar in Brussel gewoond en bedacht er onder meer de stripfiguren Jerom en Krimson uit Suske & Wiske, alsook de stripreeks De Rode Ridder. Je kan de mural bekijken in de Lakensestraat 116.

6/ Manneken Peace

Om de 30ste verjaardag van de Belgische hiphop te vieren, schilderde hiphop- en streetart collectief CNN199 in 2013 Manneken Peace. De mural brengt niet enkel hiphop en streetart samen, maar het eert ook één van de bekendste en meest iconische monumenten van ons land: Manneken Pis. Ook de ligging van de mural is niet toevallig. Het werd geschilderd op de muur van het voormalige Huis van Folklore dat sinds 2017 de garderobe van plassende jongetje herbergt. Je kan de mural bekijken in de Eikstraat 19 en Rozendaal.

7/ Kuifje

De laatste mural uit het lijstje is er ééntje van het wereldbekende stripverhaal De Avonturen van Kuifje (of Les Aventures de Tintin in het Frans) uit 1929 van Hergé. De stripmuur werd in 2005 gerealiseerd door Art Mural, die onder meer ook de murals van Suske & Wiske en Astérix & Obélix voor zich namen. De muurschildering is een scène uit het album De Zaak Zonnebloem uit 1956, waarop Kuifje, z’n hond Bobbie en kapitein Haddock te zien zij hoe snel een brandtrap van een hotel in Bordurië afstormen. De mural moest het sluitstuk worden van de reeks stripmuren in de Vijfhoek, maar dat was gelukkig niet het geval! Je kan de mural bekijken in de Stoofstraat 37.

Met de talloze stripmuren en streetart murals die onze hoofdstad rijk is, was het geen eenvoudige opdracht om er zeven must-see murals uit te pikken. Volg ons op Instagram en laat dus zeker weten wat jouw favoriete murals in Brussel zijn!

Written by Shane R.

What do you think?