in ,

4 dingen die belangrijk zijn bij het melden aan je ouders dat je op kot wilt gaan

@Pexels - Julia.M Cameron

Je komt net uit het middelbaar en gaat een nieuw hoofdstuk van je leven starten door hogere studies te gaan doen, nieuwe school, nieuwe stad en allerlei nieuwe opportuniteiten om als persoon te groeien. Je wilt dus op kot gaan en het hierover hebben met je ouders, maar je weet helemaal niet hoe je het gesprek met hen moet starten? In dit artikel geeft Kotplanet je 4 belangrijke tips die je kan gebruiken om aan je ouders te melden dat je op kot zou willen gaan.

Wil je weten waarom op kot gaan het beste is voor een student?

1/ Kom voorbereid

Hoe voorbereid mogelijk je bent, hoe beter. Zoek dus al allerlei dingen op, vraag om advies aan mensen die je kent die al op kot zitten en het is ook altijd beter om te weten in welke stad je op kot zou willen zitten. De prijzen kunnen variëren van stad tot stad, wees hier attent op. Wil je eerder een studio, of is het voor jou totaal geen probleem om de keuken te delen met anderen of wil je op kot gaan met een vriendin? Dit zijn ook vragen waarop je een antwoord moet hebben voor je het hierover hebt met je ouders.

Het is je eerste jaar op kot en je wilt je goed kunnen aanpassen?

2/ Voer het gesprek op tijd

Een kot vinden kan heel moeilijk zijn, de plaatsen gaan snel weg. Het is dus belangrijk om het hierover te hebben met je ouders 1 jaar of enkele maanden op voorhand. Stel dat je ouders akkoord gaan met het voorstel en je dan pas moet beginnen met het ondernemen van allerlei stappen, kan het mogelijk zijn dat je geen plaat meer vindt en is het dan iets dat je pas het jaar nadien zou kunnen doen. Wat heel jammer kan zijn, als dit echt iets is waarop je al een tijdje wacht.

3/ Zoek alternatieven

Als je weet dat je ouders niet akkoord zullen zijn om meteen je eerste jaar op kot te gaan, kan je bijvoorbeeld een ander voorstel doen. Je kan aan je ouders vragen om op het einde van het eerste academiejaar samen naar je punten te kijken en als die goed zijn, je vanaf het 2de jaar je op kot mag gaan. Dit is iets dat meestal goed werkt, omdat ze dan toch al blij zijn door je goede resultaten en dit voor jou een extra motivatie is om goed te presteren op school

4/ Luister naar wat ze te zeggen hebben

Luister zeker naar wat je ouders te zeggen hebben, dit kan niet meteen het antwoord zijn dat je wenste te krijgen, maar met hun in conflict geraken is ook niet de juiste oplossing. Luister dus naar hun mening en geef hier een constructief antwoord op, zodat jullie samen tot een gezamenlijke conclusie kunnen komen.

Dit artikel heeft een antwoord kunnen geven op de vragen die je jezelf stelt en je wilt er nog meer lezen? Volg ons dan op onze Instagram pagina!

Written by Myriam Bonga

What do you think?