in ,

4 tips voor studenten die vasten

@Pexels - RF Studio

Voor de ene gelovige student is de vastentijd al begonnen, maar voor de andere moet het nog beginnen. Terwijl deze periode dient voor zelfreflectie, spirituele groei en verbondenheid, heeft toch elke student ook zijn of haar eigen doelen tijdens de vastenperiode. Misschien kun je deze periode bijvoorbeeld wel gebruiken om minder op sociale media te zitten. Maar hoe pak je het nu aan? Kotplanet geeft zo’n vier tips voor studenten die vasten.

1/ Plan op voorhand

Het kan een goed idee zijn om je vastenperiode op voorhand goed te plannen. Denk enerzijds goed na wat je wilt bereiken tijdens deze periode en hoe je het wilt aanpakken. Anderzijds kan het ook nuttig zijn om een overzichtelijk schema te maken waarin je onder meer noteert wanneer je les hebt, wilt studeren, eten en andere activiteiten gaat doen. Door dit te doen kan je je tijd efficiënt gebruiken en vermijden dat je bepaalde taken uitstelt tot een moment waarop je minder energie hebt.

2/ Blijf actief bezig

Het beperken van eten, drank en andere zaken – zoals sociale media – is niet altijd eenvoudig, zeker als het je eerste keer is dat je deelneemt aan de vastenperiode. Om hier niet zoveel bij stil te staan, is het goed om actief bezig te blijven. Zo kan je bijvoorbeeld tijd maken om te bidden, aan zelfreflectie te doen of naar een gebedshuis te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om wat meer vooruitgang te boeken met je studies, tijd door te brengen met familie en vrienden of zelfs aan lichaamsbeweging – zowel rustig als intensief – te doen. Sporten kan je zelfs helpen om je energieker te voelen en je mood te verbeteren.

3/ Reflecteer over je leven

We gaven het eerder al aan, maar de vastenperiode is ook een uitstekende gelegenheid om wat tijd te nemen voor jezelf en te reflecteren over je leven. Misschien heb je wel bepaalde zaken waaraan je wilt werken of die je wilt bereiken. Je kan overwegen om dit allemaal bij te houden in een dagboek. Daarin kan je ook je gedachten en gevoelens opschrijven tijdens deze vastentijd. Dit kan je dan weer helpen bij het verwerken van emoties en om nieuwe inzichten in jezelf te verwerven.

4/ Maak tijd om te bidden

Tot slot is bidden voor veel gelovige studenten ook een cruciaal onderdeel van de vastentijd en hun spirituele reis. Daarom is het belangrijk om zeker ook voldoende tijd vrij te maken om te bidden, zeker als je het druk krijgt met je schoolwerk, stage of studentenjob. Zo kan je naast andere verplichtingen toch steeds de nodige tijd gebruiken om te blijven groeien op spiritueel vlak.

Zo, dit waren onze vier tips voor alle gelovige studenten die momenteel vasten of binnenkort van start gaan. Veel succes! 😊

Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

Written by Shane R.

What do you think?