GezondheidLIFESTYLE

Vier handige tips om lekker te slapen als je verkouden bent 

Als je met meerdere studenten op kot zit heb je tijdens het griepseizoen al snel een verkoudheid te pakken. Je voelt je dan niet fit en moet vaak veel hoesten of niezen. Als je verkouden bent is het wel zo plezant als je lekker kan slapen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig vind je hier een paar handige tips voor een goede nachtrust. 

1. Gebruik neusspray

Er is niets zo irritant als niet kunnen ademen doordat je neus verstopt zit. Helaas is dat wel een van de meest voorkomende symptomen. Neusspray kan hierbij helpen. 

Neusspray zorgt er namelijk voor dat de zwelling in de bloedvaten in je neus afnemen en je neus wijder wordt. En dat helpt om beter te ademen. Neusspray werkt ongeveer twaalf uur. Het is dus handig om het vlak voordat je gaat slapen te gebruiken. Zo blijft je neus de hele nacht open en slaap je beter.

Er zijn verschillende soorten neussprays: met de stoffen xylometazoline en oxymetazoline en met een zoutoplossing. De stoffen xylometazoline en oxymetazoline zijn schadelijk voor je neusslijmvliezen en je kan er verslaafd aan raken. Je mag dit soort sprays daarom maximaal een week gebruiken. Sprays met een zoutoplossing zijn niet schadelijk voor je neusslijmvliezen en ook niet verslavend en mag je daarom onbeperkt gebruiken.

2. Leg een gesneden ui op je nachtkastje

Het klinkt misschien een beetje vies, een gesneden ui op je nachtkastje. Maar de scherpe geur helpt goed tegen een verstopte neus. Het zorgt er namelijk voor dat je neusholtes vrij blijven van snot. Hierdoor blijft je neus open en slaap je lekker. Stinkt je kamer naar ui? Zet dan gewoon even een raam open. Een hoge luchtvochtigheid werkt namelijk ook goed tegen verkoudheid. Zorg wel dat je goed warm blijft!

3. Stomen voordat je gaat slapen

Even lekker stomen voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je holtes open blijven en ademen makkelijker wordt. Dus pak een teiltje, doe er kokend heet water en wat eucalyptus in voor een lekkere geur en ga er met een handdoek over je hoofd boven hangen. Dit voelt heerlijk en het stoom zuivert ook nog eens je huid. Zo sla je twee vliegen in één klap! 

4. Zet je wat meer rechtop als je slaapt

Zet je hoofd en bovenlichaam wat meer rechtop in bed. Dit maakt je luchtwegen vrij waardoor je beter kan ademen. Leg een extra kussen onder je rug zodat je bovenlichaam wat hoger ligt. Let er wel op dat je rug, schouders, nek en hoofd op dezelfde hoogte liggen. Zo voorkom je vervelende lichamelijke klachten.  

Goed slapen voor een snel herstel

Als je verkouden bent komt je immuunsysteem in actie om de infectie te bestrijden. Je lichaam moet hard werken en heeft veel rust nodig om te kunnen herstellen. Daarom is het belangrijk dat je genoeg slaap krijgt, minimaal acht uur. Voldoende slaap zorgt er ook voor dat je fit genoeg blijft voor je studies en scherp bent tijdens tentamens. Met de bovenstaande tips ben je vlot van je verkoudheid af en binnen no time weer fit!

What's your reaction?

Related Posts

Hoe ga je om met een relatiebreuk?

Het is net uit met je lief en je moet weer leren leven zonder hem/ haar? In het begin kan dit moeilijk zijn, omdat het gemis nog veel te groot is. Je kan niet meer naar bepaalde plaatsen gaan omdat jullie normaal altijd

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite