GezondheidLIFESTYLE

Hoe ga ik om met groepsdruk als student?

Groepsdruk bestaat niet enkel en alleen in het middelbaar. Daar kan het wel eventueel beginnen. Best wapen je je er dan al voor, maar dat is niet altijd gemakkelijk. In het hoger onderwijs kan er ook wel wat groepsdruk ontstaan voor drinken, drugs, seks… Kotplanet geeft je dus enkele tips om die groepsdruk te ontduiken en voor je eigen mening uit te komen.

1/ Doe wat JIJ wil

Wat ik hier vooral mee bedoel is dat jij met deze bovenstaande dingen wel mag experimenteren, maar doe het omdat je het zelf wil. Niet omdat je vrienden zeggen dat je het moet doen. Dat kan een opstapje zijn naar meer dingen die je eigenlijk niet wil doen.

Je vrienden kunnen je natuurlijk wel introduceren tot het experiment, maar je hoeft er niet per se aan mee te doen als dat niets voor jou is.

Wat als je vrienden je beginnen pushen? Dat betekent niet meteen dat het slechte vrienden zijn. Pas als je echt duidelijk hebt gemaakt dat je niet mee wil doen en toch blijven ze pushen en worden ze boos dat je niet on board bent, mag je weglopen van deze hele vriendensituatie.

2/ Weglopen van de situatie

Willen je vrienden graag eens proeven van Paddo’s? Dat kan en dat is hun volste recht. Heb jij daar daarentegen helemaal geen zin in? Dat kan ook en is ook jouw volste recht! Natuurlijk zullen je vrienden zeggen dat je moet meedoen, dat je maar een keer jong bent. Jij moet beslissen voor jezelf of dit is wat jij wil doen. Wil je het niet? Easy, loop weg van de situatie: ga terug naar je kot, neem de trein naar huis…

3/ Praat erover

Zo’n situatie is echt heel ongemakkelijk. Je vrienden hebben nu misschien een oordeel over je (onterecht natuurlijk!) en je wil dat misschien uitklaren. Laat je vrienden weten dat je niet beoordeeld wat zij doen, maar dat het gewoon niets voor jou is.

Misschien komt een van die vrienden naar voor en zegt hij of zij dat ze daar eigenlijk ook helemaal niet klaar voor is. Dan heb je nog iemand uit een ongemakkelijke situatie gehaald.

Groepsdruk is iets moeilijk. Je wil niet onderdoen voor je vrienden, maar je wil ook eerlijk blijven met jezelf. Dat is logisch. En onthoud: het is niet omdat JIJ iets niet wil doen, dat je daarvoor minder bent dan de mensen die het wel doen. Blijf eerlijk met jezelf.

Volg onze Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite